2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Megújult a hazai szülésznõ képzésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-29 11:12:35
Címkék: Bihari hírek
A napokban tartotta a Kenézy Gyula Emléknapot a debreceni Kenézy Kórház és a Kenézy Társaság.

Az eseményen elõadások hangzottak el, amelyek a híres orvos és szülész munkásságát követték nyomon, illetve tudományát helyezték bele a mai korba. A elõadók között volt Hüvösvölgyiné Szabó Petronella szülésznõ is, aki a szülésznõképzésrõl beszélt.
Immár fõiskolán

Mint fogalmazott, az 1990-es évek elejére valamennyi érdekelt szereplõ érezte a változás szükségességét. A több éves elõkészítõ munka után az 1994-1995. tanévben elindult az EU konform 3 éves felsõfokú szülésznõképzés.

A szervezõmunkában kiemelkedõ szerepet játszott Illei György professzor, aki egyidejûleg megbízást kapott új tankönyve megjelentetésére. Ennek igazodnia kellett az európai képzési formákhoz, a robbanásszerû tudományos- és technikai fejlõdés mélyreható szakmai követelményeihez, nem elhanyagolva az ápolási gondozási feladatokat sem. A szülésznõ képzés folytatódó reformja hamarosan új tankönyv megírását igényelte. Erre a feladatra a több évtizedes gyakorlattal rendelkezõ Lampé László professzort kérték fel.

1981-ben írott és további 4 átdolgozott kiadású, többszörös díjnyertes egyetemi tankönyve alapja a 2004-ben megjelent, majd a 2006-ban újból kiadott Szülésznõk könyve volt. Mint a szerzõ az elõszóban írja, a tankönyvnek figyelemmel kellett lennie egy már korábban meglévõ, de idõközben felerõsödõ tendenciára. Így többek között az elõnytelenebb gyermekvállalási és életstílusbeli szokások melletti fokozottabb elvárások megjelenésre, az érintettek beavatkozás elõtti tájékoztatás iránti igényére, az ellátás elvárható minõségének biztosítására, és a költséghatékonyságra. Közben 2006-ban fõiskolai rangra emelkedett a magyar szülésznõképzés. Ebben a képzésben szülészet–nõgyógyászat, neonatológián kívül még számos klinikumot tanulnak, valamint informatikát, idegen nyelveket, jogi ismereteket, statisztikát, táplálkozástant, terhesgondozást, egészségfejlesztést, transfuziológiát, otthoni szakápolástant is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!