2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Az elsõ lépések, a sötét weben tapogatózvaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-01 09:45:27
Címkék: Bihari hírek
Az IP-címünk alapján utólag megtalálhatnak – no, de erre is kitaláltak valamit…

Elég sok sötét alak mozog a sima weben is. Miközben létezik maga a „sötét web”.

Némiképp úgy lehet elképzelni, mint a Világegyetemben a sötét anyagot (kérdés persze, azt is mennyire tudjuk elképzelni…): valamifajta tömeg, amely közvetlenül nem szolgáltat magáról információt.
Lépten-nyomok

Mielõtt belebonyolódnánk, érdemes talán egy-két szót fordítani arra: sokan nem igazán vagyunk annak tudatában, hogy miközben gyanútlanul bogarászunk a neten, minden lépésünknek nyoma marad, amelyek alapján, ha kell, azonosíthatókká válunk. Az IP-címünk alapján utólag megtalálhatnak – például valamifajta nem kívánatos tartalom vagy komment elhelyezése miatt, már ha egyáltalán persze közzé akarnánk tenni ilyesmit. És akkor majdhogynem máris ott vagyunk, mint József Attila a Levegõt!-ben. „Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek.”

Akit valami miatt ez zavar, annak találták ki az úgynevezett sötét webet (angol eredetiben deep web), ezek között az oldalak között anonim módon böngészhet az illetõ. Ahogy arról több helyen is lehet olvasni az internetes szakírások közt, a megvalósítás hátteréül néhány ilyesmire szakosodott projekt szolgálhat, az egyik legismertebb a Tor. Neve nem a mennydörgõ germán istenségre, még csak nem is egy jóízû falusi disznóvágásra utal, hanem – ahogyan a Wikipédián olvashatjuk – a The Onion Routerre, azaz A Hagyma Elosztóra. A hagyma úgy kerül a képbe, hogy – durva és nem túl szakszerû egyszerûsítéssel fogalmazva – a Torral megvalósuló internetböngészéskor az adatcsomagok több lépcsõben (hagymahéjszerûen) egymásra épülõ titkosításon mennek keresztül, közvetítõ szerverek láncolatán át, és mire az információ végighalad az útján, az avatatlan szemlélõ számára homályba vész, kinek az IP-címérõl indult eredetileg a kérés. (Érdemes utánaolvasni a mûködési elvének, tanulságos.)
Minél sûrûbb a bozót…

Az ismertetõkbõl az is kiderül, a Tort az Egyesült Államok haditengerészetének használatára fejlesztették ki, majd késõbb publikussá tették – így több felhasználóhoz juthat el a rendszer, márpedig a jellegébõl fakadóan minél többen használják, annál hatásosabb. Minél sûrûbb a bozót, annál könnyebb benne elrejtõzni.

S mindehhez nem kell semmi más, csak a projekt honlapjáról letölteni a szoftvert, amely a felhasználó számára – kipróbáltuk – egy megbütykölt Firefox böngészõ formájában áll elõ, amellyel már indulhat is a szörfözés. Egy IP-cím-leolvasó oldalról máris az derült ki számunkra, hogy az internet felõl nézve mi az Egyesült Államokból, Ohio államból, ilyen meg ilyen IP-címrõl netezünk, helyi idõ szerint ekkor meg ekkor – miközben valójában ki sem mozdultunk debreceni, egyetemvárosi dolgozószobánkból. Hoppá, ugye?!

Ez a hálózat azonban nem csak arról szól, hogy rajta keresztül a saját eredeti hollétünket elfedõ IP-címrõl böngészhetjük a hagyományos, nyilvános netes helyeket. Érdekes vívmánya az is – és ezzel visszakanyarodtunk magához a sötét webhez –: e rendszer mögé bújva a felhasználók létre tudtak hozni olyan oldalakat, amelyek (.onion domainnévvel) csak a Torból nézve láthatók. Ez utóbbiakat elsõre nem is annyira egyszerû megtalálni. A Toron belül külön keresõmotorok mûködnek az .onionos lapok megtalálására, s hasznos lehet a kutakodásban néhány fontosabb .onionos címet felsorakoztató linkgyûjtemény, mint például a Hidden (rejtett) Wiki. Innen már el lehet indulni a Toron.
Van itt ez-az…

Bevallhatjuk, elsõ ránézésre az a benyomásunk támadt, hogy takargatnivalóval nem rendelkezõ magánszemélyek számára nehezen tárul fel, mire való is ez a rendszer. Azoknak azonban, akik valamilyen szempontból tilosban járnak, például ellenõrzött nyilvánosságú országok lovagjai, vagy épp hackerek, azoknak – nem is kell talán magyarázni – fölöttébb hasznos lehet ez a módozat. De, továbbmenve, az is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy nem csak jótékony céllal létrejött tartalmak tárházában õgyelgünk: különféle illegális ügyekbe botolhatunk már a kezdõ lépések után nem sokkal is, mint például a tiltott szerek kereskedelme, hogy mást ne mondjunk. Itt – átlag webfelhasználóként – visszavonulót fújtunk, hiszen úgy tûnik, elsõsorban nem a magunkfajta számára alakult ki terep ezen a platformon. Az elv, a módszer, a lehetõség azonban, meg kell hagyni, briliáns.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!