2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Indoklás nélkül lemondhatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-02 09:17:44
Címkék: Bihari hírek
Nálunk egyelõre nem volt szükség idõközi választások kiírására.

Egy hét alatt három megyénkbeli településrõl – Konyár, Hajdúszobosz­ló és Nagyhegyes – kaptunk értesítést, nem minden megválasztott képviselõ vette át mandátumát, helyükre mások kerültek. Hajdúszoboszlón a polgármesteri posztra pályázó dr. Györgyi Zoltán (Fidesz-KDNP) döntött úgy, hogy bár 2 884-en szavaztak rá, s végül kompenzációs listáról bekerült a fürdõváros képviselõ-testületébe, mégsem veszi át a mandátumát. A politikus egyébként a Hajdúszoboszlói Járási Hivatal vezetõje, amirõl képviselõsége esetén le kellett volna mondania, ám õ a hivatalvezetõi pozícióját ezek szerint csak a polgármesteri székre cserélte volna le. Helyét a testületben Majoros Petronella (Fidesz-KDNP) foglalta el.
A polgármester sajnálja

A nagyhegyesi Fehér Attila (független), elõször indult választáson képviselõjelöltként. A település lakossága pedig jelentõs bizalmat szavazott neki, ugyanis 399 vokssal juttatták a község önkormányzatának döntéshozói közé. A települési polgárõrségének vezetõje azonban nem vette át mandátumát, ennek okáról hiába kérdeztük telefonon. Bajusz Andrásné, a helység polgármestere õszintén sajnálja a döntést. – Az itt élõk bizalmát utasította vissza ezzel a lépéssel. Huszonnyolc éve irányítom a községet és mindig azokkal dolgozom együtt, akit a nagyhegyesiek megszavaznak mellém, úgy érzem Fehér Attilával is tudtunk volna együtt dolgozni. Munkakapcsolatban vagyunk jelenleg is a polgárõrség okán – mondta.
Jön a következõ

– Az elnyert mandátum átvételének megtagadását nem kell indokolnia a képviselõnek, illetve ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor az átvett mandátumáról késõbb lemond – tudtuk meg dr. Lipták János megyei jegyzõtõl, aki arról is tájékoztatott, mi a teendõ, ha megüresedik egy képviselõ helye. – Amennyiben egyéni listáról (10 000 fõ alatti település) megválasztott képviselõrõl van szó, akkor helyére a következõ legtöbb szavazatot kapott jelölt lép. Amennyiben a megyei vagy a kompenzációs listáról (utóbbi a 10 000 lakos feletti településen aktuális) megválasztott képviselõ kiesik, helyére az eredetileg bejelentett listáról, a jelölõszervezet által bejelentett jelölt lép. A bejelentésre mindkét lista esetében a mandátum megüresedésétõl számított 30 nap áll rendelkezésre, melynek elmaradása esetén a megüresedett helyre a listán soron következõ jelölt lép. Amennyiben az egyéni választókerületi képviselõ (10 000 lakos feletti település) vagy a polgármester megbízatása megszûnik, idõközi választást kell kitûzni – tájékoztatott a területi választási iroda vezetõje.

Mint kérdéseinkre küldött válaszában írta, elõfordulhat, hogy az egyéni listán, a kompenzációs listán, a megyei listán nincs több jelölt.
Betöltetlen marad

Ebben az esetben idõközi választást nem kell kiírni, a mandátum a következõ általános választásig betöltetlen marad. Amennyiben azonban az egyéni listán, vagy a megyei listán a megválasztott képviselõk száma a képviselõ-testület mûködéséhez szükséges létszám alá csökken, akkor a megüresedett helyekre idõközi választást kell kitûzni. Idõközi választást kell tartani abban az esetben is, amikor a képviselõ-testületet feloszlatták vagy feloszlott. A választás.hu-n egyelõre nem találtunk a jövõ évre kiírt 34 idõközi választás között hajdú-bihari települést, ahogyan még a testületek összetételében történt változásokat sem vezették át.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!