2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Olcsóbb távhõhöz juthat 300 ezer budapestiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-06 14:55:36
A Fõtáv és a svájci Alpíq kedden aláírta azt a szerzõdést, amelynek eredményeként 2018-ig összekapcsolják a Dél-Budán és Dél-Pesten jelenleg egymástól független, egyedileg fûtött lakótelepeket, továbbá bõvítik a Csepeli Erõmûvet is.

Egy fél órával, órával korábban kell befûteni fürdés elõtt egy csepeli lakásban. Ilyenkor, amikor még csak kopogtat a hideg, 5-6 gigajoule egy lakás átlagfogyasztása. Ha röpködnek a mínuszok, akkor ez másfélszer is több lehet, mint ahogy több lesz a fûtésszámla is.

Egy több mint 18 milliárdos fejlesztés eredményeként, amelyet kedden írtak alá a Fõtáv Zrt. és a csepeli erõmûvet is tulajdonló svájci Alpiq cég vezetõi, 300 ezer budapesti lakos juthat majd olcsóbb távhõhöz.

A beruházásnak az a lényege, hogy a budapesti, jelenleg független távhõrendszerek összekötésre kerülnek a dél-pesti, dél-budai régióban Kelenföld, Csepel, Pesterzsébet, Kispest távhõrendszerei. Ez az összekötés azt jelenti, hogy a Csepelen termelt olcsóbb hõ több háztartásba tud eljutni” – magyarázta Briglovics Gábor, az Alpiq Csepel Kft. vezérigazgatója.

A 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési idõszakban egyébként 43 milliárd forintot jut, részben uniós és részben hazai támogatás révén a távhõszolgáltatás korszerûsítésére, fejlesztésére.

A kormány nagyon ambiciózus politikát hirdetett a rezsicsökkentés politikájával, ezt pedig úgy tudjuk hosszú távon is támogatni, hogy egyre több szolgáltatót viszünk el lényegében a háztartásokhoz, egyre több energiatermelõ vállalakozás kerül kapcsolatba velük, ezért a háztartások mindig a legolcsóbb szolgáltatást tudják igénybe venni – mutatott rá Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelõs helyettes államtitkára.

Várhatóan 2018-ban kapcsolódnak majd össze a jelenleg egymástól független, egyedileg fûtött dél-pesti és dél-budai lakótelepek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!