2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Kevesebb hús és tejtermék fogyasztása lassíthatná a klímaváltozástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-06 15:02:48
A brit Királyi Külügyi Intézet felmérése szerint az állattenyésztés adja a klímaváltozáshoz vezetõ globális kibocsátás 14,5 százalékát.

Kevesebb hús és tejtermék fogyasztása lassíthatná a klímaváltozást, ám az emberek nagy része nincs tisztában ezzel az összefüggéssel - állapította meg a brit Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletû nevén Chatham House - felmérése.

Az állattenyésztés adja a klímaváltozáshoz vezetõ globális kibocsátás 14,5 százalékát a Chatham House kedd este megjelent vizsgálata szerint. A 12 ország 12 ezer lakosa részvételével végzett felmérésben több mint kétszer annyian (64 százalék) vélték úgy, hogy a közlekedésbõl származó emisszió az éghajlat melegedésének fõ okozója, mint akik úgy gondolták, hogy a hús- és tejtermék-fogyasztásból eredõ kibocsátás szintén fontos tényezõ (29 százalék).

Az állattenyésztésbõl származó élelmiszerek fogyasztása jelentõsen növekedhet a következõ 40 évben, mindenekelõtt Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság feltörekvõ piacain. Ezek az országok szintén részt vettek a felmérésben.

A húsfogyasztás 60-70 százalékos növekedése várható 2050-re, ennek részben az az oka, hogy a fogyasztók nem ismerik az állati termékek éghajlatra gyakorolt hatását - magyarázta Antony Froggatt, a Chatham House kutatója. A megkérdezett oroszok 40 százaléka, a dél-afrikaiak 25 százaléka mondta azt, hogy a hús és a tejtermékek fogyasztása kicsit vagy egyáltalán nem befolyásolja az éghajlatváltozást.

Ha a fogyasztók tudatában lennének, hogyan hat a globális felmelegedésre az egyre több hús evése, valószínûbb, hogy hajlandóak lennének változtatni az étrendjükön - vélték a kutatók.

A felmérésben részt vevõ országok átlagánál nagyobb arányban voltak azok a brazil, indiai és kínai válaszadók, akik változtattak volna evési szokásaikon, miután megmutatták nekik étrendjük klímamódosító hatását. Ezek a hatások azonban másodlagosak az ételválasztást alakító közvetlen megfontolások: az ízlés, az ár, az egészség és az élelmiszer-biztonság után - mondták a kutatók.

A 12 országban megkérdezettek közül a nõk inkább hajlottak arra (71 százalék), hogy kimondják: a húsfogyasztás mennyisége fontos tényezõje a klímaváltozásnak, szemben a férfiak 64 százalékával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!