2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Jól haladnak a munkálatokkal PaksonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-07 08:46:39
Újabb négy modult építenek a paksi atomerõmû szomszédságában lévõ, jelenleg 20 kamrás Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT); a bõvítéshez szükséges talajcserét és a védelmi rendszer átépítését elvégezték a kijelölt területen.

Mostanáig 8077 darab kiégett üzemanyag kazettát helyeztek el a létesítményben. Az elhasznált fûtõelemek több évet töltenek az erõmû reaktorcsarnokában lévõ pihentetõ medencében, utána szállítják át a szomszédos tárolóba.

A masszív, 10 méter magas betonépítményeket megfelelõ szilárdságú alapra, kellõ tömörségû és minõségû talajra lehet csak felépíteni, ezért talajcserére volt szükség - tájékoztatott a Radioaktív Hulladékokat Kezelõ (RHK) Közhasznú Nonprofit Kft. A cég azt is közölte, hogy mivel a tárolómodulok megnövelik a KKÁT területét, a fizikai védelmi rendszert is bõvíteni kellett.

Bár most a 21-24. modulok megépítése van soron, a területet a végsõ, 33 kamrás teljes kiépítésû átmeneti tároló kiszolgálásához készítették elõ.

A munkálatok megkezdése elõtt ideiglenes védelmi kerítést és járõrutat kellett építeni, ezt követõen, 2014 áprilisában, a durva tereprendezést követõen kerítésépítéssel indult a munka. Az erre telepített új védelmi rendszert 2014 szeptemberében helyezték üzembe.

A talajstabilizáció keretében több mint 50 ezer köbméternyi anyagot mozgattak meg. Ebbõl 28 ezer köbméter homokos kavics volt, amit Keller-féle mélyvibrációs technológiával tömörítettek.

A KKÁT üzemeltetõjének, az RHK Kft.-nek garantálnia kell, hogy mindig elegendõ hely legyen a létesítményben az atomerõmû elhasznált üzemanyaga számára. Ennek érdekében a tároló modulárisan bõvíthetõ.

A tárolórendszer úgy épül fel, hogy a függõleges helyzetû, vastag falú, hermetikusan zárt acélcsövekben egyenként helyezik el az üzemanyag-rudakat, amelyek vastag betonfalakkal körülvett kamrákba kerülnek. A tárolócsövek között áramló levegõ a természetes huzathatás révén gondoskodik a megfelelõ hûtésrõl.

A tárolás száraz körülmények között történik. A passzív mûködési elvbõl adódóan elektromos vagy más jellegû mûszaki hiba következtében sem kell tartani a hûtés megszûnésétõl. A kiégett kazetták legalább 50 éves tárolására kialakított kamrák egységeit modulárisan lehet bõvíteni.

A létesítmény elsõ három kamrából álló modulja és a kiszolgáló épület 1997-re épült meg. Ezt követõen egy-egy négy kamrából álló modult adtak át 2000-ben és 2003-ban, majd egy öt kamrából állót 2007-ben. 2012-re megépült a KKÁT 17-20. kamrája. Ezekben a tároló kapacitását 450-rõl 527-re emelték, így a tároló most összesen 9308 kazetta befogadására alkalmas.

A létesítmény tervei összesen 33 kamra építését tartalmazzák. Az ütemezés szerint még négy kamrát építenek 2017-ig, majd újabb négyet 2025-ig, végül pedig 2033-ra megépítik az utolsó öt kamrát tartalmazó modult.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!