2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Novemberben csökkent az államadósságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-07 09:08:44
Az elõzetes adatok szerint november végén 23 915 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, ami a szeptember óta alkalmazott ESA2010 módszertan szerint a bruttó hazai termék (GDP) 76,1, a korábbi (ESA95) számítás szerint 78,0 százaléka - derül ki az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) honlapján olvasható legfrissebb adatokból.

Az adat jelentõs csökkenést jelez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi jelentéséhez képest, amely szerint szeptember végén 25 112 milliárd forinton, GDP-arányosan 83,0 százalékon állt az államadósság, illetve alacsonyabb az adósságszabály szerint csökkentendõ tavaly év végi 79,4 százaléknál.

Borbély László András, az Államadósság Kezelõ Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese november közepe táján már bejelentette, hogy a hónap végére a múlt év végi szint alá csökken az adósság. Akkor mondta el azt is, hogy az adósságkezelõ által hetente közölt GDP-arányos adósságadat nem teljes körû, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy 1,5 százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél.

Az ÁKK számai szerint a szeptember végi 80,7 százalékról - amikor az MNB 83,0 százalékot jelzett - 2,7 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság. Ebbõl ítélve, az adósság még nem csökkent a tavaly év végi szint alá, csak akkor, ha a GDP számítás módszertanában bekövetkezett változást is figyelembe vesszük, mert az MNB még az ESA95 módszerrel számolta a hazai összterméket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Eurostatnak elküldött idei, második EDP (túlzott hiány eljárás/Excessive Deficit Procedure) jelentésében október elsõ napján jelentõsen, 1067 milliárd forinttal, az ESA2010 szerint 31 603 milliárd forintra emelte az idei bruttó hazai termék (GDP) várható nominális értékét a korábbi jelentéshez képest.

Az ezer milliárddal magasabb GDP adat önmagában 3 százalékponttal csökkenti az adósságot. Az így átszámolt GDP-vel a tavalyi adósság mértéke is a GDP 77,4 százalékára csökkent, az idei prognózis pedig 76,9 százalékos szintet vetít elõre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!