2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Bárándot csigatésztájáról...Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-07 09:24:57
Címkék: Bihari hírek
Száz embert képeznének, szakmát, majd munkát adva nekik.

Kísérleti foglalkoztatási programot, valamint a tésztaüzem újraindítását jelentették be tavasszal Bárándon; a települési önkormányzat, illetve a velük közösen pályázatot nyerõ Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentõcsoport (DEKOM) konzorciumban valósítják meg.

Báránd egyetlen üzeme még a 80-as, 90-es években is 100-120 embert foglalkoztatott, a bihari száraztésztát kamionszámra szállították külföldre is. Az alapvetõen mezõgazdasági jellegû településnek nem okozott gondot az alapanyagokat, a gabonát és a tojást helyben elõállítani és beszerezni - fogalmazott dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere. Annak kapcsán beszélgettünk, hogy egy ötletõl és a pályázati lehetõségtõl vezérelve a régi üzem - egyelõre - földszintjét és külsejét teljesen felújították, átadták, és immár a korszerû, teljesen magyar technológiát és gépeket várják, hogy tavasszal beindulhasson a termelés.
Híresen finom

A kistelepülésen nem csak a kenyér híresen finom, hanem a csigatészta is. A megújult üzemben elsõként 10 száraztészta-félét terveznek készíteni, öt levesbe és öt köretnek valót. Bár gépi termelést végeznek majd, nem szeretnék nélkülözni a kézi munkát sem az üzemben, hiszen így valósul meg a foglalkoztatás.
Fotó: magánarchívum ©

- A programba száz álláskeresõt szeretnénk bevonni, akik oktatásban vesznek részt, majd tésztakészítõ szakirányú OKJ-s képzettséget adó akkreditált minõsítést szereznek. A szakképzett munkaerõ továbbfoglalkoztatása a tésztaüzemben történik, melynek célja a helyi foglalkoztatási problémák kezelése, a sárréti kistérség vonzóvá tétele az itt élõk számára - mondta a településvezetõ.

Kérdésünkre, mi alapján dolgozták ki az üzem üzleti tervét, a polgármester elárulta, testközelbõl ismeri a létesítményt, hiszen születi sok évig ott dolgoztak, s õ gyermekként számtalanszor megfordult ott, sõt olykor besegített a címkézésbe.

A legjobb számítások szerint márciusban már ismét készülhet bárándi csigatészta, így tavaszra sokak gyermekkori élménye elevenedhet meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!