2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Meg kellene ismerkednünk a szájzuhannyal isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-09 12:28:45
Nagyon sok páciens már csak az utolsó utáni pillanatban fordul a fogorvoshoz. Akkor, amikor már nagy a baj. Nagyobb súlyt kellene helyezni a megelõzésre. A svájci példa eredményessége egészen lenyûgözõ.

A lakosság 30-40 százaléka egyáltalán nem jár fogorvoshoz, pedig nagyon kellene, általában csak akkor megyünk el, ha már nagyon nagy a baj – hangzott el az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Volom András fogorvos a mûsorban azt mondta: a páciensek egy része az utolsó utáni pillanatban keresi fel a fogorvost, hatalmas fogágybetegségekkel, sok fogkõvel, mozgó fogakkal és sok foghiánnyal.

A fogorvostól való tartózkodásban fontos szerepe van a fájdalomtól való félelemnek, és nem mindegy az sem, milyen emlék marad bennünk az iskolai fogászatról – hangoztatta a szakember, aki felhívta rá a figyelmet: prof. Klaus Marthaler, a svájci fogászati megelõzõ program atyja egy elõadáson azt mondta, olyan szintre vitték a megelõzést, hogy a végzõs gimnáziumi évfolyamokon legfeljebb egy-két fogszuvasodás fordul elõ. Ehhez hozzájárul az is, hogy a megelõzés ingyenes, és ha egy szülõ elmulasztja gyermekét elvinni a fogorvoshoz, pénzbüntetésre számíthat.

Beszélt arról is: az évenkénti ellenõrzésnél sokkal fontosabb, hogy a páciensek megtanulják, mihez tartsák magukat a maradék 364 napon. Kifejtette: a mai magyar populációban tudatosítani kellene, hogy nem csak a fogkefét és a fogselymet kell szeretni és használni, hanem a szájzuhanyt is. Ez utóbbi nehezen vagy egyáltalán el nem érhetõ helyekrõl is eltávolítja az ételmaradékokat.

Megemlítette: igazából a fogágybetegségek azután szaporodtak el, hogy megjelent a finomliszt, az agyonfinomított, puha ételek, a lepedékképzõ sütemények, a fehér kenyér. Ha úgy táplálkoznánk, mint eleink pár ezer évvel ezelõtt, nem lennének ilyen gondjaink – szögezte le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!