2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
A legkisebbet hétfõn eltemettékForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-12 12:46:56
Címkék: Bihari hírek
A helyi családsegítõ munkatársai szerint is minden erejükkel azon voltak, hogy meggyógyuljon a kisfiú.

Ahol két gyerek várja a karácsonyt, ott nem sírdogálhat a szülõ reggeltõl estig, akkor sem, ha úgy érzi, hogy megszakad a szíve. Nagy Noéminak, és férjének, Alexnek is mosolyogni kell néha, mert Pisti és Mirabella kedves, vidám gyerekek, s bár felfogják, hogy meghalt az öccsük, számukra az élet megy tovább a korábbi rend szerint.

Hûséges olvasóink bizonyára emlékeznek, hogy a Napló karácsony elõtt minden évben bemutat olyan családokat, akiknek nagy szükségük van mások jóindulatára, adományaira. Amikor eljutott hozzánk a hajdúszováti tragédia híre, hogy egy nehéz anyagi helyzetben lévõ fiatal házaspár – minden erõfeszítés ellenére – a napokban elvesztette a fél éves gyermekét, úgy határoztunk, hogy idén õk lesznek az egyik család, akiket olvasóink jóindulatába ajánljuk.

December 6-án látogattunk el hozzájuk. Noémi szüleinek házában – a falu egyik szélsõ utcájában – laknak. Két szoba, konyha, fürdõszoba – együtt legfeljebb 50-60 négyzetméter lehet. A konvektoros szobákat legtöbbször gázzal fûtik, de gyakran a konyhai kályhában raknak tüzet, s összenyitják az ajtókat, hogy mindenütt meleg legyen.

 

Betegen született

Noémi éppen, hogy kikerült az általános iskolából – mint mondja, végig jeles tanuló volt –, teherbe esett, s megszületett Pisti. A kisfiút azonban nem az édesapja, hanem kezdettõl fogva Noémi hûséges társa, Nagy Alex Ádám neveli. Aki látja õket együtt, mostoha apának véletlenül sem mondaná, mert a szegénység mellett a családot leginkább jellemzõ látható tulajdonság az egymáshoz való ragaszkodás. Amíg beszélgetünk, a hat éves Mirabella (a közös gyermek) és Pisti folyton a másik nyakában lógnak, ölelik, simogatják egymást. A kislány cserfes, a 10 éves fiú csak akkor szól, ha kérdezzük. Mindketten hallgatnak azonban, amíg a szüleik elmesélik, hogy a pici Alex május elején szívbetegen született, s már öt napos korában meg kellett operálni. Aztán szépen gyarapodott, de kisebb betegségek egyre-másra felléptek. Édesanyja sokat járta vele a fõvárosi kórházat és a debreceni klinikát. Október 11-én a gyermek szívkatéterezésen esett át. Nagy küzdelmet vívtak a megmaradásáért, de a szervezete november 29-én feladta. E hét elején, hétfõn helyezték végsõ nyugalomra.Egy bekeretezett fotó õrzi az emlékét, melyen a testvérei tartják az ölükben.

Édesanyja azt tervezi, hogy a megmaradt babaholmikat átadja majd egy szintén rászoruló családnak.

 

Békességben

A szülõk tíz éve élnek együtt nagy békességben. Kiabálás, veszekedés nincs – erõsítik meg a gyerekek is. „Ha valamelyikünk néha megneheztel a másikra, kimegy a levegõre, sétál egyet, amíg elmúlik a harag” – mondja érdeklõdésünkre Noémi, párja pedig hozzáteszi: ha nálunk pénzbõl lenne annyi, mint szeretetbõl, akkor nem lennénk szegények.

Pisti kedvenc tantárgya a matematika és az informatika, mindegyikbõl jeles. Legjobban mégis focizni szeret, bár az alkatán ez még nem látszik. A kilói alapján nagy evõnek gondolnánk, de édesanyja cáfolja, s közli, hogy a túlsúly náluk anyai ágon öröklõdik, õ maga, a testvére és a gyermek is ezt hozta a génjeiben.

A szülõk munkanélküliek, képzettségük nincs. Hogy mi lett volna, ha jobb körülmények között nõnek fel? Noémi a pék, párja a szakács mesterség iránt érdeklõdik, de nincs arra pénzük, hogy a tanulást (akár a munkanélkülieket érintõ lehetõségével élve) finanszírozzák. Alex azt mondja, ha lenne is szakmája, aligha dolgozhatna szakácsként „ránéznek az emberre és már mehet is” – fogalmazza. A megélhetési forrásaik korlátozottak: segély, családi pótlék, közmunka, illetve alkalmi munkák, nyáron a mezõgazdaságban, télen hólapáttal.

De Pistibõl és a ma még óvodás Mirabellából akármi lehet – ha a tehetséghez szorgalom és némi szerencse társul.

Pisti nagy álma

 

A kérdésre, hogy e szomorú karácsonyon ki milyen ajándéknak örülne, a szülõk azt felelik: élelmiszereknek. Pisti mindent felülmúló álma egy tablet, a húga pedig Barbi babára vágyik. Mellékelve megadjuk a méreteket is, mert egy-egy jó cipõ, és felsõ ruházat elkelne még bármelyiküknek. A szûkös otthonban azonban nem férne el használt holmik özöne. Ezért, aki szívesen megajándékozza õket, kérjük, hogy a csomagot névre szólóan, legfeljebb reklámszatyornyi mennyiségben (ne zsákban!) hozza el a Naplóhoz ezen a héten csütörtökön és pénteken délután 4-6 óra között, vagy a jövõ héten hétfõn és szerdán délután 5-6 óra között.A kapott ajándékokról és azok átadásáról a Napló karácsonyi számában olvashatnak.

 

Méretek
Pisti 115 cm
70 kg cipõ: 41,5
Mirabella 117 cm
34 kg cipõ: 34-es
Noémi 165 cm
115 kg cipõ 40-es
Alex 170 cm
95 kg 42,5-es

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!