2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Fertõzõ májgyulladás eddig 13 településenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-14 19:12:38
Idén július óta megyénk 13 településén fordult elõ hepatitis A vírus okozta fertõzés, mely eddig 40 embert érintett - tudtuk meg dr. Fodor Máriától, megyei tisztifõorvostól.

Kérdésünkre egyúttal cáfolta a sajtóban mostanában megjelent híreket, miszerint a betegség csak Balmazújváros és környékén, illetve Vámospércsen jelentkezett volna, ugyanis elszórtan a megye több térségében regisztráltak fertõzõ májgyulladásos beteget. Ezzel kapcsolatban a tisztifõorvos közölte: minden megbetegedés esetén elvégezik a járványügyi vizsgálatot és megteszik a szükséges intézkedéseket a további megbetegedések megelõzésére. Ez pedig csak a lakosság és az önkormányzat együttmûködésével lehetséges, s ebben eddig pozitív tapasztalataik vannak.

A fertõzés átvitelében szerepet játszhat a személyi higiéné hiányossága, de utazás során (akár külföldi úton is) megfertõzõdhet a beteg. A hepatitis A vírus elsõsorban székletszóródással, széklettel szennyezett kéz, tárgyak, nyers, vagy nem megfelelõen hõkezelt élelmiszerek, szennyezett ivó-, és fürdõvíz útján terjedhet. A megelõzõ intézkedések (gyakori kézmosás, fertõtlenítés, felvilágosítás, szükség esetén munkahelyi kitiltás) betartásával a fertõzés kockázata jelentõsen csökkenthetõ, illetve védõoltással is védekezhetünk a betegség ellen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!