2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Figyelmeztet az orvos: a mellplasztika életre szóló döntésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-25 11:58:35
A mellplasztika rengeteget fejlõdött az elmúlt ötven évben, sokkal biztonságosabb lett. Ez a beavatkozás azonban egy életre szóló döntés, amelyet alaposan meg kell fontolni, figyelmeztet a szakorvos.

Magyarországon is sok nõ él a mellnagyobbítás lehetõségével. A mûtét után sokuknak megnõ az önbizalma, jobban érzik magukat a bõrükben. De vajon lehetnek-e következményei az implantátum behelyezésének, mennyit fejlõdött a szépészeti beavatkozás az elmúlt években, és mi történik akkor, ha nem tetszik az új testrész? A Kossuth Rádió Napközben címû mûsora az ötven éves mellplasztikáról készített összeállítást.

Dr. Balajthy Tibor plasztikai sebész fõorvos, a NewContour Plasztikai Sebészet vezetõje arról beszélt a mûsorban, hogy abban az esetben, ha részben izom alá helyezik az implantátumot, az a mûtét után fájdalmat is okozhat, de sok múlik a páciens hozzáállásán, a fájdalom kisebb, ha pozitívabban, elkötelezettebben áll hozzá a beavatkozáshoz.

A mellnagyobbítás, vagy mellfelvarrás nagyon sok esetben szépészeti beavatkozás, folytatta a fõorvos. A leggyakoribb, hogy a szülés elõtt álló, fiatal nõket zavarja, hogy kicsi, nem megfelelõ alakú vagy aszimmetrikus a mellük. A szülés után álló, harminc-negyven éves hölgyek pedig újra olyannak szeretnék látni magukat, amilyenek a gyermekvállalás, a szoptatás elõtt voltak. Az az ideális, ha a beavatkozást nem a párjuk szorgalmazza, hanem a nõk maguk választják ezt a lehetõséget.

A fõorvos hangsúlyozta: a mellnagyobbítás eredménye akkor jó, ha szinte el sem lehet dönteni, hogy a hölgynek természetes módon szép a melle, vagy operálva van. A túlzásba vitt mellnagyobbításnak a szövõdményei is sokkal gyakoribbak lehetnek. Dr. Balajthy Tibor hozzátette: õ maga az olyan mûtéteket el sem vállalja, amelyek pillanatnyi elhatározásból születtek, ha a páciens nem elég tájékozott, nem olvasott utána, hiszen ez a beavatkozás egy életre szóló döntés, amelyet alaposan meg kell fontolni.

A mûtétek biztonságával kapcsolatban Dr. Balajthy Tibor elmondta: az elmúlt ötven évben az implantátumok minõsége és gyártása óriási változáson ment át. Ötven évvel ezelõtt gyakoriak voltak a szövõdmények, a mai implantátumok azonban évtizedekig is bent lehetnek, nem kell õket cserélni, s nagyon nagy fejlõdésen mentek át a mûtéti technikák is. Ma már léteznek olyan endoszkópos behatolások, amelyeknek a helyét a laikus meg sem találja.

Börcsök Gyöngyi pszichológus azt hangsúlyozta, hogy a mûtét nem mindig állítja helyre az önbizalmat. Ha az önbizalomhiány mélyebben gyökerezik, és személyiségzavarral is összefüggésben áll, akkor a beavatkozás nem jelent megoldást. A pszichológus arra is felhívta a hölgyek figyelmét, hogy a plasztikai beavatkozások során tartsanak mértéket, és ne a média által sulykolt nõideálnak próbáljanak megfelelni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!