2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Fûszer, gyümölcs, gyógynövény: illatos otthonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-27 18:12:21
Címkék: Bihari hírek
Ha felfrissülésre, netán az erdõ illatára vágysz, házi készítésû kompozíciókkal otthonodba varázsolhatod a természetet – minden kemikália mellõzésével.

Bútorok, virágok, kiegészítõk, kedvenc párnáink, fényképek mind-mind az otthonunk részei, legalább úgy, mint az illatok. Ma már az illatok világára is egy egész iparág telepedett rá és csak kapkodjuk a fejünket, hogy vajon melyik gyertyát, légfrissítõt vagy parfümöt vásároljuk meg. A polcok elõtt is többnyire az illat varázsa ragad el, és ritkán olvassuk el egy adott termék összetevõit. Pedig nem ártana, hiszen sok esetben a káros, allergén összetevõknek se szeri, se száma.

Igen, mindenki szeretné, ha megnyugtató, kellemes illatfelhõ járna át az otthonát, de mielõtt a vegyszerekkel dúsított bolti illatosítókat betesszük a kosarunkba, jó ha tudjuk: mi is elkészíthetjük saját kreációnkat. Egyszerûen, természetesen, finom illatokkal, fûszerrel, gyümölccsel, gyógynövénnyel.


A leggyorsabb módja a lakás felfrissítésének, ha néhány fûszert egy tálban felforralunk, és lassú tûzön párologtatjuk. Ezzel a módszerrel talán már sokan próbálkoztatok, hiszen nem igényel szaktudást. A legkedveltebb, fõként õszi, téli estéken a fahéj és szegfûszeg kombináció rövid idõ alatt átjárja az egész lakást, és nem utolsó sorban semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ha elég kreatívak vagyunk, számtalan saját illatkompozíciót alkothatunk, ráadásul egyszerûen és olcsón. Sõt! Egyszerre többet is elkészíthetünk és kedvünknek, hangulatunknak megfelelõen bármikor bevethetünk.

Mielõtt nekilátunk az alkotásnak, néhány jó tanácsot jegyezzünk meg! A gyümölcsök közül a citrusfélék a legintenzívebb illatúak, ezért érdemes ezeket a gyümölcsöket használni. A citrom és a narancs különösen illatos a vízben, s tartós frissességet ad. Bármilyen gyógynövényt használhatunk, ám illat tekintetében a fásszárúak a legtartósabbak (fenyõ, cédrus, szantál.) Ha szeretitek a borsmenta, rozmaring vagy kakukkfû illatát, azt is érdemes kipróbálni. Igen frissítõ hatásuk van, ráadásul jól fertõtlenítik a szoba levegõjét.


A vanília vagy mandula illat jó kiegészítõje lehet illatvizünknek. Ha illóolajat vagy kivonatot használunk, figyeljünk arra, hogy 100%-os tisztaságú legyen. Fûszerek tekintetében is hagyatkozzunk megérzéseinkre, leginkább az orrunkra. Fahéj, szegfûszeg, babér, borókabogyó - túl azon, hogy pikáns, karakteres illattal ajándékoznak meg, ráadásul ha egészben használjuk - jól is mutatnak az üvegben.

Gyûjtögessünk! Ne dobjuk ki a narancs- vagy citromhéjat. A maradék, porított gyógynövényeket, gyömbért is csomagoljuk, fagyasszuk, jó szolgálatot tehetnek. Mentsük meg a lejárt szavatosságú, szûrt gyümölcsleveket és fûszernövényeket. Illatos víz készítéséhez kiválóak lehetnek.

Amit alapjaiban tudni kell

Hozzávalók: 1 db 7 dl-es üveg, egy serpenyõ, desztillált víz és ízlés szerint fûszerek, gyógynövények, gyümölcsök.

Elkészítés: a gyümölcsöket felszeleteljük, közé illesztjük a fûszereket, és a forrásban lévõ desztillált, ionizált vízzel leöntjük. Hûtõben 1-2 hétig tárolhatjuk, és bármikor felhasználhatjuk. Azonnali felhasználásnál - ha intenzív illatot szeretnénk - lassú tûzön párologtatjuk, de kellemesen lágyan párolog párologtató készülékben is. Ha edényben párásítunk, akkor figyeljünk oda, és idõnként pótoljuk vízzel. 1 adag kb. 2-3-szor önthetõ fel illatvesztés nélkül. Ha erõteljesebb illatot szeretnénk, akkor tegyünk a keverékhez néhány csepp illóolajat.


Illatkompozíciók

1. Narancs, fahéj és szegfûszeg (ízlés szerint mehet bele szegfûbors és ánizs is). A pikantéria kedvéért beleszelhetünk 5-6 szelet gyömbért is. Ez a kombináció az egyik általános kedvenc, igen kellemes, hosszantartó aromával ajándékozza meg otthonunkat.
2. Citrom, rozmaring, és a vanília. Aki szereti a friss illatokat romantikával fûszerezve, az bátran próbálja ki ezt a változatot is. Vanília kivonatból 4 cseppel bolondítjuk az elegyet, igen kellemes aromát varázsol.
3. Kakukkfû, menta és a vanília-kivonat. Ez a kombináció is frissességet kölcsönöz, amit fõként a mentának köszönhetünk. E nélkül is hatásos, bár illatában szolidabb lesz. További örömhír, hogy köhögõs idõszakban a hörgõkre is jó hatással van, persze a kakukkfû illatával nincs mindenki barátságban. Nos, ekkor szükséges a menta.
4. Fenyõ, 5-6 db babér és egy egész szerecsendió, valamint egy reszelve. Ha szeretnénk az erdõ illatát kölcsönözni otthonunkba, akkor ez egy telitalálat.

Jó kísérletezgetést, illatozzon otthonotok természetesen, vegyszerek nélkül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!