2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
A látszat is elég, hogy feltörjékForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-29 18:11:30
Címkék: Bihari hírek
Egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak az autófeltörõk.

Retikül, laptoptáska, pénztárca – a megyei rendõrkapitányság által közölt fényképek tanúsága szerint ezeket a tárgyakat hagyták az autósok az utastérben a közelmúltban, s erre egy, az ablaktörlõlapát mögé helyezett kiadványban figyelmeztették a sofõröket az egyenruhások. Az autófeltörõk az év minden napján feltûnhetnek, és ott is, ahol arra nem számítunk. Így járt az az olvasónk is, aki a Szabó Kálmán és a Vukovics Sebõ utca keresztezõdésének közelében parkolt le jármûvével, hogy gyermekét bekísérje az iskolába. Noha az autót lezárta, mire öt perc múltán visszatért, az utastérbõl több értéket is elloptak – tudtuk meg a megyei rendõr-fõkapitányság sajtóreferensétõl.

Arról, hogy miként jutott be az elkövetõ az autóba, a nyomozás érdekeire való tekintettel nem tudott információval szolgálni, így azt sem tudtuk meg, hogy klasszikus módon betörték az üveget, vagy valamilyen más módszert alkalmazva jutottak hozzá a tárgyakhoz. Arra vonatkozóan, hogy trendszerûen törnének fel autókat a debreceni iskolák környékén, ellentmondóak a lapunkhoz eljutott információk.

Nem volna azonban meglepõ, ha a jövõben megnövekedne az autófeltörések száma. Ennek oka, hogy az elkövetõk egyre kifinomultabb módszerrel dolgoznak. Forrásaink szerint – s ezt támasztják alá a sajtóban is nyilvánosságot kapott sikeres felderítések – Debrecenben jellemzõen még a „régi iskola” szerint dolgoznak az autófeltörõk, azaz egy nagyobb tárggyal – például kõvel – beütik az üveget, és viszik az értékes tárgyakat, készpénzt.
Blokkolják a zárat

A fõvárosban viszont új módszerekkel, például elektronikus zárblokkolót alkalmazva pakolják ki az autókat. Errõl a közelmúltban a VI. kerületi rendõrkapitányság számolt be, bemutatva a lefoglalt zár­blokkolókat. Ezek használata során a lámpák villannak, hanghatás is van, de megakadályozza, hogy az elektromos központi zár mûködjön. A felvétel szerint olyan mûszer is akad, amelyik akár 100 méterrõl is mûködik. Ennélfogva nem zárható ki, hogy elõbb-utóbb ezek a mûszerek a professzionális eszközökkel dolgozó bûnözõk révén a cívisvárosba is eljussanak. A budapesti rendõrök azt tanácsolják, hogy ez ellen úgy lehet a leginkább védekezni, ha a kilincs megnyitásával ellenõrizzük, valóban lezárt-e az autó.
Legjobb a megelõzés

A megyei rendõr-fõkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy az autófeltörõk általában nem egyedül dolgoznak, és áldozataikat gyakorlottan választják ki. Az utastérben jól látható helyen hagyott üres szatyor is arra késztetheti az elkövetõt, hogy azt megszerezze, bízva abban, hogy értéket rejt.

Ezért a bûncselekmények megelõzése érdekében azt kérik, hogy táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t (a tartót sem), továbbá más értékes mûszaki cikket, valamint személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármû okmányait se hagyjuk az utastérben, de a kesztyûtartóban sem!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!