2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Tiszta vizet a pocsajiak poharába!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-01 12:47:15
Címkék: Bihari hírek
Négy helyett csak három kutat üzemelt be a kivitelezõ – ez lehet a probléma oka.

Nem javul az ivóvíz minõsége a településen: az évek óta húzódó vízminõség-javító projektet az önkormányzat még nem zárta le, mert a víz – a helyiek szerint – továbbra is szinte ihatatlan. Az alapprobléma az ivóvíz magas arzéntartalma volt. Ez az érték 49 mikrogramm/liter és ezt kell levinni 10 mikrogramm/liter alá. Mindezt – egyebek mellett – új kutak fúrásával, csõvezetékek cseréjével lehet elérni.

Kecskés Gyula polgármester kifejtette, hogy szerinte kivitelezõ által kialakított ivóvíz szolgáltató technológia nem jól mûködik. A programban való részvételük indításánál 4 kúttal léptek be a projektbe. A kivitelezõ cég közben úgy döntött, hogy három kút is biztosítja a szükséges vízmennyiséget. A mûszaki átadás-átvételnél a falu elsõ embere azzal a feltétellel vette át és írta alá a dokumentumokat, hogy új kutat fognak fúrni, teljesítik a megállapodásban vállaltakat. – Ez azonban nem történt meg – folytatta Kecskés Gyula. – A biológiai tisztítómû nem megfelelõen mûködik. A kutak nem tudják megtermelni a szükséges mennyiséget. Ennek kapcsán agyagos, homokos víz jutott ki a rendszerbe. Ezért is lenne szükséges a szerzõdésben vállalt, negyedik kút fúrása.
Van, aki szerint jó

A polgármester által már említett problémákon túlmenõen is rontja, mondhatni, élvezhetetlenné teszi a pocsaji ivóvizet az, hogy a csapból kifolyó vízhez a megfelelõ egészségügyi paraméterek elérése érdekében különbözõ adalékanyagokat kell tenni. Szakállas Csabától, a vízszolgáltatást végzõ cég helyi munkatársától tudjuk, hogy adagoló segítségével jut a vízbe fertõtlenítés céljából naponta 8 kilogramm kálium-permanganát, 8-10 liter hidrogén-peroxid és ugyanennyi FE3 szulfát. A szûrõn átmenõ ivóvízhez mintegy 10 liter hypot tesznek naponta szintén fertõtlenítés céljából. A lakosság természetesen érzi, hogy fertõtlenítéskor hypos a víz, színe és szaga van.

A tisztiorvosi szolgálat szerint a csapból kifolyó víz az egészségügyi határértéknek megfelel ugyan, a lakosságnak azonban a felháborodásból ítélve ez nem elég, hiszen a víznek az állaga, elszínezõdése mást mutat. A probléma alapvetõ forrása az önkormányzati vízmû zrt. szerint az, hogy a vízmû „nincs csúcsra járatva”. Jelenleg három kút mûködik, holott a település és a kivitelezõ között megkötött szerzõdés szerint négy kútnak kellene mûködni. A kivitelezõ szerint nincs szükség negyedikre, mert egészséges ivóvízzel három is tökéletesen ellátja Pocsajt.

A kivitelezõ céget kerestük, hogy mikor építi meg és üzemeli be a szerzõdésben szereplõ negyedik kutat. Többszöri telefonálás és levelezés után eljutottunk a cég marketinges képviselõjéhez, aki úgy nyilatkozott, hogy kérdéseinkre nem válaszolhat, mert köti a titoktartási kötelezettség. Javasolta, érdeklõdjünk az üzemeltetõ vízmûnél vagy a beruházó önkormányzatnál.
Nem veszi át az önkormányzat

A polgármester tájékoztatása szerint az ivóvízminõség-javító program Pocsajban még nem záródott le, az átadás-átvételrõl még nincs szó. A program ugyan már lehetõvé tenné az átadást, de az önkormányzat nem veszi át, míg a hiányosságokat nem pótolja a kivitelezõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!