2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Borsodban túl sok a csecsemõ halálForrás: fuggetlennemzet.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-04 11:31:29
Címkék: Bihari hírek
Az országos átlag kétszerese, 9,06 ezrelék az egy éven aluli csecsemõk halálozási aránya Borsod-Abaúj-Zemplénben - írta az Észak-Magyarország pénteken, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének adataira hivatkozva. Ugyanakkor a régióban az országos átlagnál szintén jelentõsen magasabb a kis súllyal, 2500 gramm alatt megszületett csecsemõk aránya.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a csecsemõhalálozás jelentõs részét a szülés körüli, úgynevezett perinatális halálozás teszi ki, azaz a csecsemõk jelentõs része újszülöttként, 0-6 napos korában hal meg - írja az MTI. Ebbe a körbe sorolják a terhesség 24. hetétõl a méhen belüli magzati elhalálozást is.


Az okok között a várandós anyák rossz szociokulturális körülményei is szerepet játszanak, a hiányosan, helytelenül táplálkozó, egészségtelen életmódot folytató anya esélye a koraszülésre hatványozottabban magasabb, mint az odafigyelõ, együttmûködõ terheseké - hívják fel a figyelmet a szakemberek.


Mindezek mellett a lap szerint a szakemberek hiányolják a 2013-tól gyakorlatilag megszüntetett szakfelügyeleti rendszert is, és visszaállítanák a mozgó szakorvosi szolgálatot. Kívánatosnak tartanák, ha a szociálisan hátrányos településeken az önkormányzat biztosítaná a terhességi multivitaminokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!