2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Betörõkre vadásznakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-04 11:46:06
Címkék: Bihari hírek
A polgárõrök gyakran megzavarják, vagy „elijesztik” a hétvégi házak fosztogatóit.

Vakító napsütésben, de metszõ hideg északi szélben, mínusz három fokban indultak ellenõrzõ körútra a polgárõrök a Nagyerdõ és Alsójózsa között található Harstein-kertbe, amikor csatlakoztunk hozzájuk. A nagyjából három négyzetkilométeres külterületen fõleg hétvégi házak állnak, az állandó lakosok száma mindössze néhány tucat.

Az akció rövid eligazítással kezdõdött. A félkörben felsorakozó, fõleg alsójózsai és helyi lakosokból álló tizenegy sárga és kék mellényes polgárõr elõtt a helyi polgárõrszervezet vezetõje, Horváth Lajos arról beszélt, hogy ezúttal három autóval fogják bejárni a környéket.
Szórólapozók

Miközben mi is a „rosszban sántikálók” nyomába eredtünk, a polgárõr vezetõ módszereikrõl elmondta, hogy kisebb csoportokban többnyire gyalog, illetve biciklivel járnak, távcsövet használnak. A gyanús idegen személyek mellett nem ottani autókat is keresnek. Igazoltatni nem tudnak, de a gyanús személyeket a rendõrség kiérkezéséig visszatarthatják.

Aztán az eredményekre terelõdött a szó. Mint megtudtuk, a közelmúltban kora este három gyalog, házról-házra járó szórólapozó tûnt fel a környéken. Ez azért volt gyanús, mert a szórólapokat egy központi postaládához szokták hordani, ahonnan az ott lakók elviszik a nekik tetszõt. Miközben a polgárõrök az idegenekkel beszéltek, feltûnt egy személyautó, melynek tetején két kerékpár volt. A jármûvet megállították és azt kérdezték, hogy honnan vannak a biciklik? Azok azt mondták, hogy azokkal is szórólapokat vittek ki. Mivel a polgárõrök szerint a nagyobb betörési sorozatok elõtt így szokták „felmérni a terepet”, felírták az idegenek neveit és az autó rendszámát.
Kipakoltak

Néhány éve tetten érésre is volt példa. Az egyik polgárõr hajnalban arra lett figyelmes, hogy több hétvégi ház elé különbözõ tárgyakat pakolt ki egy fiatalember, melyeket egy nõ által vezetett személyautóba pakoltak be. A rendõrség elfogta a betörõket, a tulajdonosok visszakapták az ellopott értékeket.

– A tolvajok egy részét ismerjük, helyi lakos, de jönnek Bocskaikertbõl és Bodaszõlõrõl is – jelentette ki Horváth Lajos.

Miközben az utcákat róttuk az is kiderült, hogy karácsony szenteste három kapucnis fiatalember valószínûleg lopni érkezett a településre, amiben a polgárõrök megzavarták õket. Ijedtükben azt mondták, hogy kukáznak és hulladékvasat gyûjtenek, bár ilyesmi nem volt náluk.
Zsákmány

Megálltunk egy nemrég épült háznál, ahol Bakk Lászlóné örömmel fogadta a polgárõröket.

– A fiammal együtt költöztünk ide, nagyon jó hely, csendes, nyugodt. Sem hozzánk, sem a szomszédba nem törtek be, ami valószínûleg a polgárõröknek is köszönhetõ. Szükség van rájuk – tette hozzá.

Ezután megkérdeztük a polgárõr-vezetõtõl, hogy miket visznek a környékrõl a betörõk. Kiderült, hogy a mûszaki cikkek számítanak „slágernek”. Fûnyírók, szivattyúk, rotációs kapák, motoros fûrészek, kézi szerszámok tûnnek el leggyakrabban. Korábbi években volt olyan éjszaka, amikor négy-öt helyre is betörtek, de amióta 2014. elején megalakult a helyi polgárõr csoport jelentõsen visszaesett ezen bûncselekmények száma.
A külterületek évei

A polgárõrök harstein–kerti akciójába a Debreceni Polgárõr Egyesület a Cívisvárosért alelnöke is bekapcsolódott. Mint elmondta: a polgárõröknél a tavalyi és az idei egyaránt a külterületek éve. Fõleg télen fokozottan figyelnek a kertségekben élõkre. Hetente kétszer-háromszor önállóan, havonta kétszer a rendõrséggel közösen folytatnak úgynevezett „tanya akciót”, melynek során 5-8 rendõrautóval mennek ellenõrizni.

A legtöbb hétvégi ház-feltörés Debrecen környékén Dombostanyán, a Bayk András, a Biczó István kertben, valamint a Harstein-kertben történik – ismertette Dolycsák Ferenc.
Védekezés

A rendõrség illetékese arról tájékoztatott, hogy Debrecenben az elmúlt öt évben folyamatosan csökken a hétvégi ház feltörések száma. Ez egyrészt annak köszönhetõ, hogy a rendõrség több olyan bûnelkövetõt is elfogott, akik ilyen jellegû cselekmények végrehajtására „szakosodtak”, másrészt elsõsorban a polgárõrség bevonásával sikerült jelentõsen emelni a közterületi jelenlétet.


Dr. Juhász Zoltán rendõralezredes szerint a betörõk többsége oda hatol be, ahol nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés „munkával”, rövid idõ alatt tud nagy haszonra szert tenni. Ezért például mozgásérzékelõs reflektorral láthatóvá kell tenni az ingatlant. A pillanatok alatt leverhetõ lakat helyett legalább biztonsági zárral kell ellátni az ajtókat! Célszerû riasztót beszerezni, rácsokat, fémredõnyt felszerelni. Amennyiben hosszabb idõre felügyelet nélkül hagyják a házat – fõleg a téli idõszakban – az értékesebb berendezési tárgyakat (hûtõszekrény, mûszaki cikkek, mezõgazdasági gépek) vigyék biztonságosabb helyre onnan. Idõnként ilyenkor is ellenõrizni kell a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét! Jó, ha a távollét idejére egy közelben lakót megbíznak kertjük rendszeres látogatásával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!