2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Új adórendszer: Vége az Áfa csalásnak!Forrás: fuggetlennemzet.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-04 12:21:27
Címkék: Bihari hírek
Ezentúl nem lesz lehetõségük az áfacsalóknak papíron ide-oda utaztatni az árukat, mert az adóhivatalnak valós képe lesz az árumozgásokról. Úszómedencék, luxusautó és több ezer euró - láthatóan jól éltek annak a bûnbandának a tagjai, akik az elmúlt évek egyik legnagyobb áfacsalását követték el.

Az M1 Híradóban elhangzott: Hollandiából 1600 tonna sertéshúst hoztak be, majd az áru után többször is visszaigényelték az áfát úgy, hogy közben a hús el sem hagyta a raktárat. Egymilliárd forintot csaltak el így.

Egy felmérés szerint legalább 128 milliárd forint bevételtõl esik el évente a költségvetés csak az élelmiszerekkel kapcsolatos áfacsalások miatt.

A visszaélések csökkentése érdekében január 1-jétõl elektronikus közúti áruellenõrzõ rendszer mûködik.

Célja - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint - az áruk valós útjának nyomon követése és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely elõzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozóknak az adóhatóság által mûködtetett elektronikus rendszeren keresztül be kell jelenteniük például azt, hogy milyen értékû és súlyú terméket, honnan, hová szállítanak. Így nem lesz lehetõségük az áfacsalóknak papíron ide-oda utaztatni az árukat, mert az adóhivatalnak valós képe lesz az árumozgásokról.

Ráadásul ezek az adatok nem csak egy-egy alkalmi vizsgálatnál állnak majd rendelkezésre, hanem az áru minden megmozdításáról azonnal megjelenik az információ az adóhivatali számítógépeken. Olyan ez mintha online kasszát vezetnének be a fuvarozásban.

Happ Olivér, a Happ Fuvarozási és Szállítmányozó Kft. operatív vezetõje korábban így nyilatkozott a Híradónak: "A kereskedõ, illetve termelõ cégekre mindenképpen többlet adminisztrációs terhet fog róni a tervezett rendszer, de ezáltal képes kiszûrni a piacról a tisztességtelen vállalkozókat."

Az adószakértõ szerint az új rendszer sok pénzt hozhat az államkasszának. Hegedûs Sándor, az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. vezetõ adótanácsadója elmondta: "Becslések szerint akár több tízmilliárd forint áfabevétel növekedést is eredményezhet 2015-ben. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy ebben a rendszerben még újabb bõvítéseket kell végrehajtani. így például nem csak az elsõ belföldi értékesítés, hanem további értékesítésekre is érdemes lenne kiterjeszteni ezt a bejelentési kötelezettséget."

Hegedûs Sándor szerint ha teljesen nem is, de nagymértékben vissza lehet szorítani az áfacsalásokat. Erre szükség is van, hiszen jelenleg a magyarországi áfabefizetések negyede tûnik el a visszaélések miatt. De az Európai Unióban is óriási gondot jelentenek az áfával trükközõk, akik tavaly 170 milliárd euróval rövidítették meg a közösségi költségvetést.

A hivatalos nevén Elektronikus Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszerbe december 20-ától jelentkezhetnek be az ügyfélkapuval rendelkezõ vállalkozások. A bírságmentes idõszak január 31-éig tart. Februártól, aki bejelentés nélkül szállít árut, attól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefoglalhatja a szállított terméket. A lefoglalt árut akár el is lehet árverezni. Ebbõl fizethetik ki a renkívül magas büntetés összegét. A bírság ugyanis a be nem jelentett fuvarozás esetén a szállított áru értékének a 40 százaléka lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!