2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Így távolíthatjuk el a fogkövetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-10 19:38:41
A fogkõ amellett, hogy esztétikailag zavaró, súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet.

A fogkõ mindannyiunk szájában megtalálható. Étkezés során a fogak felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel éppen hogy látható úgynevezett réteg, ami fõleg feloldódott ételmaradékból áll, és melegágya a baktériumoknak.

A réteg idõvel a nyálban jelenlévõ ásványi anyagok – kalcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik, így alakul ki a fogkõ.

Javasolt, hogy hetente egyszer mossunk fogat három kanál szódabikarbónából és egy kanál sóból álló keverékkel. Továbbá fogyasszunk gyakran erõs zöldségeket és gyümölcsöket, mint például az alma vagy a sárgarépa; ezek eltávolítják a fogakon összegyûlt ételmaradékokat.

Emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek csökkentik az ínybetegségek kialakulásának kockázatát.

Fogyasszunk savanyú gyümölcsöket, hisz a citrusfélékben lévõ sav segít megelõzni a fogkõ- és a lepedékképzõdést. Ezek a gyümölcsök fehérítõ enzimeket is tartalmaznak, ám mértékkel együk, mivel a savas jelleg károsíthatja a fogzománcot – írja a filantropikum.com.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!