2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Hogyan kérjünk segítséget az ismerõseinktõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-11 09:42:46
Címkék: Bihari hírek
Álláskeresõként érdemes minden csatornát használnunk ahhoz, hogy mielõbb behívjanak minket egy interjúra és ajánlatot kapjunk. Nem szabad csupán az álláshirdetésekre korlátozódni, hanem ilyenkor érdemes a baráti körnek, ismerõsöknek is szólni, hátha tõlük jön majd segítség.

Azonban egy ilyen levelet megírni nem egyszerû feladat. Számos kérdés vetõdik fel bennünk: kinek küldjük el, hogyan kezdjük, mit írjunk bele? Meg úgy egyáltalán, elég kellemetlen segítséget kérni… Összegyûjtöttük ezért lépésrõl lépésre, mit kell tennünk ilyenkor!
Készítsünk vázlatot az önéletrajzunkról

Az emberek készek segíteni, de érdemes megkönnyíteni a dolgukat azzal, ha konkrétan leírjuk, számukra mit szeretnénk. Remélhetõleg már van egy frissített önéletrajzunk készen, azonban könnyebben és gyorsabban tudják átnézni ismerõseink, ha ezt lerövidítve felsorolásban mutatjuk meg hol voltunk eddig és hová szeretnénk eljutni. Ez kevesebb, mint 10 percünkbe kerül majd, viszont jóval megkönnyítjük az ismerõseink dolgát.Tüntessük fel az alábbiakat:
a legutóbbi három munkahelyet (pozíció, cég, fõbb feladatok) ahol dolgoztunk,
az ideális pozíció(ka)t, amely(ek)ben szeretnénk elhelyezkedni,
és egy listát 4-5 darab vállalatról, ahol szívesen dolgoznánk.

Tömeges e-mail

Amennyiben a fentieket túl vagyunk, a következõ lépésünk, hogy felvegyük a kapcsolatot az ismerõseinkkel. (A korábbi vezetõket és kollégákat és azokat, akik esetleg álmaink munkahelyén dolgoznak, még innen hagyjuk ki, nekik egy speciális levelet fogunk küldeni – de errõl a következõ lépésben!)

Készítsünk itt is egy vázlatot, amelyben leírjuk, hogy új lehetõség után kutatunk, melyhez szeretnénk a segítségüket kérni. A legfontosabb azonban, hogy legyünk konkrétak abban mit kérünk tõlük – álláshirdetés, vagy nyitott pozícióról érdeklõdünk, esetleg információt szeretnénk kapni az interjúról, vagy egy elérhetõséget, vagy ezt mind egybevéve?
Illusztráció: Getty Images ©

Továbbá tüntessünk fel magunkról is néhány információt: jelenleg (vagy legutóbb) hol dolgozunk és milyen pozícióban, mennyi ideje és mi mást keresünk. Még akkor is, ha az ismerõseink tudják is ezeket, akkor is írjuk le, mivel nem tudhatjuk kinek lesz továbbítva a levelünk. Végezetül pedig írjuk bele a fentebbi három felsorolást és ne feledjük el mellékelni az önéletrajzunkat!
Célzott e-mail

Ugyanakkor küldjük el a személyre szabott üzeneteinket is a korábbi vezetõinknek, volt vagy akár leendõ kollégáinknak, akik segíthetnek céljaink elérésében. Míg az elõzõ levélnél a megszólítás általános (pl. Kedves Barátok és volt Kollégák!), addig ennél a levélnél mindegyiket külön személyre kell szabni, de nem csak a címzésben! Fontos, hogy speciális kérést küldünk el – még konkrétabbat, mint a tömeges levélnél – arra vonatkozólag, hogy az illetõ személy, akinek küldjük, miben tudna nekünk segíteni. Ne féljünk egy informális interjút kérni, vagy akár tanácsokat a céggel és a pozícióval kapcsolatban, vagy akár visszajelzést az önéletrajzunkról!
Türelem rózsát terem

A levelek elküldését követõen legyünk türelmesek! Egy ideális világban pár órán belül tele lenne a levélfiókunk ajánlott álláshirdetésekkel, azonban a való életben sajnos ez nem így mûködik. Még ha az ismerõseink azonnal nem is tudnak segíteni, valószínûleg rajta tartják a szemüket az ügyünkön és amint alkalmuk adódik segíteni fognak. Amennyiben nem érkezik válaszlevél egy-két hónapon belül, akkor érdemes egy újabb levelet küldeni, amelyben megköszönjük a visszajelzéseket és tudatjuk, hogy még mindig aktuális a keresésünk.
Köszönjük meg!

Fontos, hogy minden egyes válaszüzenetet személyre szabottan, egyenként köszönjünk meg még akkor is, ha az ajánlott álláshirdetés, vagy megadott elérhetõség nem is bizonyult túl hasznosnak a számunkra. Amennyiben viszont megszerezzük álmaink állását, pár év elmúltával érdemes újból megköszönni a segítséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!