2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Az év közepéig árulhatják a Malév gépétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-11 11:17:28
A Malév felszámolója június végéig kapott lehetõséget arra, hogy megpróbálja eladni a légitársaság egyetlen repülõjét, ha sikerrel jár, újabb forintokhoz juthatnak a volt dolgozók - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

A Malév felszámolója idén június közepéig kapott lehetõséget arra, hogy megpróbálja eladni a légitársaság egyetlen repülõjét, amelyen több próbálkozás után sem sikerült túladni. Ha az értékesítés megtörténne, újabb forintokhoz juthatnának a volt munkavállalók.

Tovább próbálkozhat a felszámoló az évek óta parlagon heverõ egykori „Malév-vagyon" értékesítésével, vagyis tovább húzódik a nemzeti légitársaság felszámolása. Varga Jenõ felszámolóbiztos arról tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy a felszámolási zárómérleg elkészítésére nyitva álló határidõt – a felszámoló kérelmére – a Fõvárosi Törvényszék 2015. június 30-ig meghosszabbította. (Már több ilyen határidõt is szabott a törvényszék, a legutóbbi szerint 2014. december végéig kellett volna lezárni a folyamatot, ami egyébként 2012. február 14-i hatállyal indult, miután a nemzeti légitársaság február elején leállt.)

Arra a kérdésre, hogy elvileg meddig húzódhat egy ilyen eljárás, Varga azt válaszolta, hogy a felszámolási eljárást a zárómérleg benyújtásával, illetve annak elfogadásával lehet lezártnak tekinteni. Erre akkor kerülhet sor, ha a cég már nem rendelkezik értékesíthetõ vagyontárggyal. Egy felszámolás alatt álló cég esetében nem becsülhetõ meg, hogy mikorra sikerül minden vagyonelemet értékesíteni – emelte ki Varga, hozzátéve, hogy a pályázatokat folyamatosan írják ki, vagyontárgy nem ragadhat bent a felszámolás során. (Jelenleg nem található Malév-elemekkel kapcsolatos „élõ" pályázat a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. oldalán, ami azzal is indokolható, hogy nemrég született döntés a felszámolás meghosszabbításáról – a szerk.)

Az egykori légitársaság vagyonelemeibõl továbbra is értékesítésre vár a HA-LNA lajstromjelû, Bombardier CRJ200ER típusú repülõgép, amelynek értékesítésével már sokszor megpróbálkozott a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt., de mindeddig senki sem vitte el a repülõt. A korábbi sajtóhírek szerint a 15 ezer órát repült gépért a felszámoló 3,6 millió dollárt, azaz 817 millió forintot kért, alkatrészként való értékesítése nem merült fel. Az említett repülõ mellett a felszámoló a még fennálló követeléseket próbálja meg értékesíteni.

A felszámolási eljárás során az egykori alkalmazottaknak idáig összesen bruttó 3,6 milliárd forintot fizettek ki, melynek forrását a bérgarancia-alap, illetve a saját értékesítésekbõl és követelésbehajtásokból befolyt bevétel képezte. A dolgozói követelések kifizetettsége átlagban elérte az 50 százalékot – tájékoztatott a felszámoló. További pénzre akkor számíthatnak, ha sikerül értékesíteni a még meglévõ vagyontárgyakat, azonban ennek mértékére vonatkozóan nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a felszámoló.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!