2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ezért változnak a KRESZ vizsgakérdéseiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-11 12:25:58
Címkék: Bihari hírek, KRESZ
Megújítja és bõvíti a KRESZ-vizsgakérdéseket a Közúti Gépjármû-közlekedési Hivatal, a januárban vizsgázók már az új kérdésekkel találkozhatnak. A cél, hogy az elméleti képzéssel a vizsgázni szándékozók ténylegesen szert tegyenek a közlekedési ismeretekre, felkészülten kerüljenek ki a forgalomba, és ne csupán a tesztkérdéseket magolják be – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában.

Alapvetõen változtatni kellett az eddigi gyakorlaton – vélekedett Pethõ Attila közlekedési szakértõ, KRESZ-oktató. Elmondta: eddig a tanulók nem arra összpontosítottak az elméleti képzés során, hogy tanuljanak, figyeljenek, hanem csupán a tesztkérdésekkel foglalkoztak. Nem egy tanulóról tudok, aki percek alatt hibátlanul megválaszolta az 55 kérdést, majd ezt követõen az oktató mellett a jármûben nem ismerte fel a táblákat – jegyezte meg. Ezt a folyamatot le kell zárni, pontosabban precízebben kell átadni a szükséges tudást, nem pedig az adott tesztkérdésre adandó helyes válasz betûjelét kell megjegyezni – hangsúlyozta. Az új vizsga jobban épül a tananyag tényleges ismeretére – tette hozzá.

A szakember felidézte: 35 éven keresztül 1500 „statikus kérdést” tartalmazott a vizsgaanyag, életszerûvé kellett õket tenni. Példaként említette, hogy korábban arra sem tanították meg a vezetõket, hogy a mozgássérült parkoló jogosulatlan használata 50 ezer forint büntetéssel jár.

A rendõrség az új vizsgarendszertõl azt várja, hogy felkészültebb, figyelmesebb, fegyelmezettebb vezetõk kerüljenek a forgalomba, akik kevesebb szabálysértés követnek el, ezáltal pedig tovább csökkenhet a balesetek száma – jelentette ki Berzai Zsolt, az ORFK autópálya-felügyeleti és baleset-megelõzési osztályának kiemelt fõreferense. Az egyenletesebb forgalomáramlással, a kevesebb dugóval rengeteg bosszúságtól mentesülhetnek az autósok – jegyezte meg.

A közlekedési morál minõségét mindenki tapasztalhatja az utakon, a kérdésbank frissítése éppen azt a célt szolgálja, hogy ezen változtassunk – érvelt Érsek István, a Közúti Gépjármû-közlekedési Hivatal vezetõje. Mindez egy közép- és hosszú távú befektetés, melynek eredményei évek múltán jelentkeznek majd – folytatta. A szakember szólt arról is: a kérdések frissítését indokolta, hogy a 20-30 évvel ezelõtti jármûpark egészen más mûszaki, technológiai megoldásokkal rendelkezett, mint a mostani. Példaként egy egyszerû izzócserét említett.

Érsek István megismételte: azt szeretnék, hogy a vizsgára tényleges, elmélyült tudással rendelkezõk álljanak ki. Fontos, hogy a gyakorlati oktatás ne az alapoktól kezdõdjön, hanem olyan tudást feltételezzen, amire lehet építeni.

A megújult kérdésanyag elérhetõ az edukresz.hu/vizsgakerdesek honlapon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!