2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Magyarországi földrengés: több mint 1600 kárbejelentés érkezettForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-12 16:51:47
Címkék: Bihari hírek
A legtöbb káresetet Nógrád megyébõl jelentették, de Heves és Pest megyébõl is jeleztek károkat, a becsült összeg eléri a 190 millió forintot

A január elejei földrengéseket követõen 1626 kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz, a károk becsült összege eléri a 190 millió forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteke

A közlemény szerint a legtöbb káresetet Nógrád megyébõl jelentették, de Heves és Pest megyébõl is jeleztek károkat. Ezek többsége Balassagyarmat, Szécsény, Varsány, Cserhátsurány és Mohora településeket érintette.

Az egy eseményre jutó átlagkár, az eddigi adatok alapján, 120 ezer forint. A leggyakrabban falrepedésekrõl, vakolatrepedésekrõl, vakolatleomlásról, illetve a felületi festés sérülésével kapcsolatos károkról érkeztek bejelentések, de jó néhány esetben kéményledõléssel kapcsolatos eseteket is jeleztek az ügyfelek - írta a szövetség.

A Mabisz emlékeztetett, hogy az újév elsõ napján összesen négy földmozgást regisztráltak Nógrád megye középsõ részén, az ötödik, 2,1 erõsségû utórengést január 7-én délután észlelték.

A térségben az elõzõ években több földrengés is történt, utoljára 2014. augusztus 3-án volt érezhetõ rengés. A legutóbbi, jelentõs károkat okozó földrengés 2013. április 23-án történt Magyarországon, a földrengést követõen 4557 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárösszeg akkor megközelítette a 600 millió forintot.

Évente átlagosan 100-120 kisebb erõsségû földrengést jeleznek a mûszerek, ezek nagy része azonban a lakosság számára nem érzékelhetõ. Mindössze átlagosan évi 4-5 olyan rengést regisztrálnak a mûszerek, amely az epicentrum környékén már érezhetõ, de károkat nem okoz - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!