2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Panelprogram - Tízmilliárd 20 ezer lakásra?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-16 12:45:50
A szakemberek szerint a tízmilliárd forintos támogatási keret kevés lesz.

A pályáztatással foglalkozó cégek és természetesen a társasházak startra készen várták, hogy a kormány újra kiírja a panelprogramot. Azért is, mert utoljára 2009-ben volt ehhez hasonló pályázat, miközben minden évben volt ígéret. Tavaly év elején is felröppent a hír, februárban lesz panelprogram, de elmaradt. Amikor lapunk a miértrõl érdeklõdött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, a következõ választ kaptuk: a pályázati feltételek kidolgozása elõrehaladott, véglegesítés alatt áll. Pár napja azonban kihirdette a szaktárca, azóta a pályázati feltételrendszer is elérhetõ a Kormány honlapján. A szakemberek szerint azonban van még ezen mit javítani.
Módosítások kellenek

„Ez a tervezet módosítások nélkül nem alkalmas a pályázat elindítására” – mondta lapunknak Kiss Gábor, a pályázatírással foglalkozó Lizi London Kft. ügyvezetõje. Õ hiányolja, hogy az elõzetesben nem jelölték meg, hogy ki lesz a közremûködõ szervezet, de azt sem lehet tudni, pontosan mire is készüljenek a pályázók. Illetve nem derül ki az sem, ki bírálja el és mikor a benyújtott pályázatokat.

„A mostani tervezet szerint hiánypótlásra sem lesz lehetõség, csupán tisztázó kérdésekre, de a kettõ nem ugyanaz” – sorolta. A pályázat kifogásolt részei közül kiemelte az ablakcserére vonatkozó részt, ami 100 százalékos cserét ír elõ: „Ez rengeteg problémát vethet fel. Elõfordulhat, hogy akár néhány évvel ezelõtt kicserélt nyílászárókkal rendelkezõ lakásban is újabb cserére kényszerülnének a tulajdonosok. Borítékolható, hogy ezen tulajdonosok nem járulnak hozzá a felújításhoz. Ennek oka a folyamatosan szigorodó elõírások, melyeknek az épület nyílászáróinak 100 százalékban kellene megfelelni. Elõnyösebb lenne a legutóbbi, 2009-es kiíráshoz hasonlóan a 90 százalék, vagy akár a 95 százalékos cserék elérése is”.

Arra is kitért, hogy a közgyûlésekre 90 százalékos pályázattal kellene készülniük, ám a mostani tervezet alapján nem lehet megírni ezeket.

„A keretösszeg is kevés, hiszen a lakások 70 százaléka nem felel meg az energetikai követelményeknek. Kétmillió lakás esetében lenne szükséges a felújítás, a 10 milliárdból ennek egy százaléka, azaz 20 ezer lakás újulhat meg. Remélhetõleg azonban ezután folyamatosak lesznek az épületenergetikai felújítások” – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!