2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Energia, egyetlen gombnyomásraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-21 15:27:27
A most üzembe helyezett erõmû 240 háztartás évi áramszükségletét tudja biztosítani.

Amikor Muraközi István polgármester az ujjával megérintette a gombot, melynek nyomán napelemekkel termelt áram jutott a rendszerbe, a kijelzõ 23 kilowattot (kW) mutatott. Ez alapján igencsak pazarló energiatermelõnek lehetne minõsíteni egy naperõmûvet, ám tegyük hozzá, mindez hétfõn szemerkélõ esõvel párosuló borús idõjárásban történt. Egy hajdúszoboszlói vállalkozás Berettyóújfalu határában, a 42-es fõúttól nem messze kialakított telephelyén ugyanis a napelemek ideális körülmények között 495 kW teljesítményre képesek.
A kicsi volt a példa

A megye legnagyobb naperõmûve üzembe helyezését megelõzõ helyszínbejáráson Szûcs Norbert projektvezetõ elmondta, cégük öt évvel ezelõtt alakított ki Hajdúszoboszlón saját szükségletre egy 30 kW-os kiserõmûvet, s annak sikerén felbuzdulva döntöttek profiljuk szélesítésérõl. Ezt követõen megnézték, a statisztika szerint, hol a legtöbb a napsütéses órák száma, így jutottak el Berettyóújfaluba, ahol országosan viszonylatban is legtöbbet süt a nap. Rendkívül szerencsésnek mondható a választásuk azért is, mert az E.ON transzformátorállomása szomszédságában tudtak területhez jutni.

Ezzel kapcsolatban Muraközi István polgármester elmondta, a magántulajdonú földterületet át kellett minõsíteniük vegyes gazdasági övezetté, hogy a beruházás létre jöhessen. Ezenkívül a cég által majdan fizetett iparûzési adóban érdekeltek még. Hogy ez mekkora összeget tehet majd ki, ahhoz egy számadat, a cég mintegy 20 millió forintos éves bevétellel számol, ami alapján - amennyiben lényegesen nem változik a napenergiával termelt áram átvételi ára –, 9-10 év alatt térülhet meg a beruházás költsége - tudtuk meg a projektvezetõtõl.
Nehézkes engedélyeztetés

Ami a 120 milliós támogatással, összesen 300 millió forintos projektet illeti, a cég egy hektár területen 2277 darab napelem-modult helyezett el, melyek egy év alatt 680 Megawattóra energiatermelésre képesek, ez 240 háztartás évi szükséglete. Ám, mint arról Szûcs Norbert beszámolt, már elindították az engedélyeztetést (mivel ez még rendkívül idõigényes nálunk) az erõmû 1,8 Megawatt teljesítményre bõvítéséhez, amivel az már az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye lesz. És még ez sem a vége, mert terveik szerint összesen 3,5 megawatt termelésre képes erõmûvet szeretnének a késõbbiekben létre hozni. Arra a kérdésre, hogy az idén a napelemekre bevezetett termékdíj milyen mértékben emeli meg a költségeket, a projektvezetõ azt mondta, mintegy öt százalékkal, ami a beruházási kedvet lényegesen még nem befolyásolja. Sokkal fontosabb ennél az idõ, mint tényezõ, mert az engedélyeztetéssel eltelt egy, és a kivitelezésre fordított fél év alatt is sokat fejlõdött a napelemgyártás, azaz mire elkészült a beruházás, már nem a legkorszerûbb és legköltséghatékonyabb modulokkal termelik az áramot. Reméli, ebben a jövõben lesz változás - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!