2024. június 10. Hétfő, Margit, Gréta.
 
Sikeresek voltak a malajziai nagykövetség újranyitására irányuló erõfeszítésekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-23 09:28:14
Sikeresek voltak a malajziai magyar nagykövetség újranyitására irányuló kormányzati erõfeszítések, a nyitás a következõ hetekben megtörténik, és ezzel véget ér a folyamat, amelyben a magyar diplomácia komoly erõfeszítések árán helyreállítja a szocialisták által megszüntetett külképviseleteket - jelentette ki hétfõn az MTI-nek telefonon nyilatkozva Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke.

Magyarország az utóbbi években tucatnyi külképviseletet nyitott újra Ausztráliától Kanadán át Délkelet-Ázsiáig, de a környezõ országokban is, hiszen Krakkóban, Eszéken is szükség volt erre - tette hozzá az elnök, aki a bizottság alelnökével, Csenger-Zalán Zsolttal együtt a testület képviseletében látogatott el Szingapúrba és Malajziába.

A tanulsága ennek az idõszaknak az, hogy rendkívül költséges, ha egy ország bezárja a külképviseleteit, majd újranyitja azokat. Nem csak anyagi értelemben - az sem jelentéktelen, hiszen nagyon komoly költségvonzatai vannak -, hanem inkább politikai értelemben, hiszen megrendül a bizalom, és azt utána helyre kell állítani. Meg kell tehát fontolnia azt egy országnak, hogy ha be akar zárni egy külképviseletet - szögezte le.

Németh Zsolt Malajziára és Szingapúrra utalva hozzátette: e két ország a két legfontosabb délkelet-ázsiai partnere Magyarországnak, a legkiterjedtebb a gazdasági, kereskedelmi kapcsolata velük. Szingapúrban találkoztak a partnerbizottságnak és a parlamenti baráti tagozatnak a vezetõjével, Malajziában pedig Dato Hamzah Zainuddin külügyminiszter-helyettessel.

A bizottsági elnök hozzáfûzte, hogy Malajzia idén a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) soros elnöke, s az ASEAN kitüntetett partnere mind Magyarországnak, mind az Európai Uniónak. Hasonlóak a két országcsoport körülményei: mindkettõ mintegy 500 millió lakosú, és úgy jellemezhetõ, hogy közepes méretû országok együttmûködése nagyhatalmak árnyékában. Az ASEAN elnökségének nagyon ambiciózus elképzelései vannak, egyebek között létre akarják hozni idén a szervezet gazdasági közösségét, amely számos vonatkozásban hasonlít majd az Európai Unióra, különösen vámunió szempontjából.

Németh Zsolt elmondta azt is, hogy Magyarország a jakartai nagykövet személyében nagykövetet rendel az ASEAN mellé, de minden egyéb módon is próbálja segíteni az ASEAN tevékenyégét. Az elmúlt években például Magyarország felajánlott 300 felsõoktatási ösztöndíjat, és bízik benne, hogy hamarosan meg tudja kötni azt a keretmegállapodást, amelynek alapján az ASEAN felhasználja ezeket az ösztöndíjakat.

Abban a vonatkozásban is fontosak a párhuzamok, hogy hasonlóan az európai országokhoz, az ASEAN-tagországok is szeretik maguk intézni ügyeiket. Hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes és én is, hogy példának okáért az ASEAN-országok maguk akarják rendezni Kínával a vele fennálló konfliktusukat a Dél-kínai-tengeren, és ehhez várják a mi támogatásunkat. Így Európa is törekszik arra, hogy megoldást találjon az orosz-ukrán válságra, mert kiemelt szerepet kell betöltenie a megoldásban - jelentette ki a külügyi bizottság elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!