2018. október 17. Szerda, Hedvig.
 
Meghosszabbították az ekáer próbaüzemét március elsejéigForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-25 09:07:40
Március elsejéig meghosszabbította a kormány az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) próbaüzemét a piaci szereplõk javaslataira figyelemmel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel csütörtökön.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai, pénzügyõrei az év elsõ két hónapjában is ellenõriznek, de február 28-ig csak tájékoztatnak.

Az adóhatóság munkatársai a mulasztókat figyelmeztetik, de március 1-ig nem szabhatnak ki mulasztási bírságot, a vállalkozások pedig a próbaüzem végéig mentesülnek a kockázati biztosíték megfizetése alól - közölte az NGM.

Közölték azt is, hogy a piaci szereplõktõl beérkezõ észrevételek és javaslatok, valamint a próbaüzem elsõ 2 hónapjának tapasztalatai alapján a tárca megvizsgálja a jogszabály módosításának lehetõségét és szükségességét. Azoknál a kérdéseknél, panaszoknál, amelyek orvoslása csak jogszabály-módosítással lehetséges, a gazdasági tárca javasolni fogja az Országgyûlésnek a törvény módosítását.

Az ekáert 2015. január elsején vezették be Magyarországon, ettõl az idõponttól kizárólag ekáer-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá esõ közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjármûvel - 3,5 tonnát meghaladó össztömegû tehergépkocsival - az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz, vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára elsõ adóköteles termékértékesítést végez, köteles errõl a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentõ ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.

A minisztérium korábbi tájékoztatásaiban a rendszer bevezetését azzal indokolta, hogy annak célja a jogkövetõ piaci szereplõk pozíciójának erõsítése, az áruforgalom átláthatósága, a szállítmányok fiktív utaztatásának megakadályozása, a gyakran az egészséget is veszélyeztetõ élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülõk kiszûrése.

A logisztikai szolgáltatók szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményükben további türelmi idõt kértek a rendszerrel kapcsolatban: a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége (MSZSZ) szerint az ekáer egyebek mellett a nem egyértelmû jogszabályi megfogalmazásai miatt még nem alkalmas az éles üzemre, ezért a szakma javaslatot nyújtott be a tárcának a rendszer módosítására. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az ekáer-rendelet visszavonását nevezte az egyetlen megnyugtató megoldásnak, mert álláspontjuk szerint a jogszabály számos ponton betarthatatlan.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!