2024. június 1. Szombat, Tünde.
 
Magyarország GMO-mentes tej, hús és tojás elõállítására készülForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-26 11:35:29
Címkék: Bihari hírek
Az ehhez szükséges elsõ lépéseket a tejet illetõen már meg is tették, elindult a hazai állati takarmányozás egyik legfontosabb alapanyagának, a jelentõs fehérjeforrásnak számító importszójának a kiváltása – jelentette be a földmûvelésügyi tárca parlamenti államtitkára a Mezõfalvai Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón.

Nagy István hangsúlyozta: Brüsszelben eldõlt, hogy a tagországok szabadon dönthetnek a génmódosított növények tiltásáról, korlátozásáról, ezért Magyarország új célokat fogalmazott meg. Mivel a hús, a tej és a tojás, valamint a belõlük készült élelmiszer-ipari termékek a táplálkozás alapjául szolgálnak, ezért a kormányzat fontos célkitûzésének tekinti, hogy elsõként a tej, majd a hús és a tojás esetében is elérje a teljes GMO-mentességet - tette hozzá.

Jelezte, hogy az agrárkormányzat elsõ lépésként a hazai állati takarmányozás egyik legfontosabb alapanyaga, a jelentõs fehérjeforrásnak számító import szója kiváltását kezdte el. Mivel a többségében Dél-Amerikából származó növényt génmódosított eljárással termesztik, ezért új fehérje programot hirdettek, amelynek célja a szója helyett más fehérjeforrások alkalmazása.

Nagy István rámutatott, hogy a Kárpát-medencében több mint százféle növény jöhet szóba alkalmas fehérjeforrásként, azonban ezek csekély hányadát hasznosítjuk jelenleg. A takarmányozási probléma megoldása érdekében bevonták a programba az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetet, valamint az agrár felsõoktatás kiemelt intézményeinek takarmányozással és állattenyésztéssel foglalkozó tanszékeit.

Az államtitkár kiemelte, hogy az állati takarmányozás megnövekedett energiaigényének fedezéséhez a gabonamagvak (kukorica, búza), a silózott takarmányok (silókukorica, fûszenázs, zöld gabona szenázs) többnyire megfelelõ minõségben rendelkezésre állnak, de a tejtermelést biztosító tehénállomány fehérjeellátása nem megnyugtató. Utóbbi megoldásaként szóba jöhet például az extrahált napraforgódara, az extrahált repcedara, a kukoricaglutén és a DDGS (kukorica alapú bioalkohol elõállítás szárított mellékterméke.

Nagy István szerint a kihívás nagy, de a teljes GMO-mentességet elsõként Magyarország valósíthatja meg Európában, ami komoly piaci elõnyöket jelenthet. Úgy vélte, az idei év sorsfordító lesz ezen a téren. Elmondta: a különbözõ felmérések is azt mutatják, hogy a lakosság és a gazdák többsége is elutasítja a génmódosított élelmiszereket. Ezért a program elindítását követõen szeretnék a kereskedelmi forgalomban a GMO-mentes élelmiszereket megkülönböztetni a többitõl, ami mindkét fél számára elõnyökkel jár.

Zászlós Tibor, a Mezõfalvai Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a GMO-mentes tej elõállításához náluk minden feltétel adott. Megjegyezte, hogy a génmódosítás mentesség nagy odafigyelést és egyes takarmányozási technológiák kiváltását igényelte: Magyarországon elfelejtett takarmányokat vontak be a takarmányozásba, de a tej beltartalmi értéke nem romlott. Kiemelte: a költségeket illetõen elhanyagolható a különbség a hagyományos és a GMO-mentes tej elõállítása között. Úgy vélte, az élelmiszer bizalmi termék, ezért nem mindegy, mi kerül a fogyasztók asztalára. Mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kijelentette: a kamara teljes mértékben kiáll a GMO-mentesség mellett, az egész termékpályákat illetõen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!