2024. június 14. Péntek, Vazul.
 
Emléktáblát avattak az elsõ világháborúban elesett debreceni zsidó katonákna.Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-27 09:43:45
Címkék: Bihari hírek
Emléktáblát avattak az elsõ világháborúban elesett debreceni zsidó katonák emlékére vasárnap délután a helyi Kápolnási utcai zsinagóga falán.

A megemlékezésen jelen volt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezetõ igazgatója, miniszteri fõtanácsadó is.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere bejelentette, hogy az önkormányzat még ebben az évben emléket állít a második világháború zsidó áldozatainak is.

Drót László alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István lövészdandár parancsnok-helyettese arról beszélt, hogy az elsõ világháborúban együtt harcoltak zsidó és nem zsidó magyar katonák a hazáért.

Az elsõ világháborúban számos hivatásos mellett 30 ezer zsidó tartalékos is harcolt - tette hozzá.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke felidézte, hogy a két világháború elõtt békében élt a zsidóság Debrecenben, s a többi lakos megbecsülését élvezte.

Az elsõ világháború kezdete ennek az idilli helyzetnek vetett véget - tette hozzá megemlítve, hogy a hitközségbõl mintegy ötszázan harcoltak a szerb, az orosz, a román, az olasz harcmezõkön. .

Közülük 158-an a harcmezõkön estek el, további 100-an pedig hazatérve, a háborúban szerzett sérülésekben, betegségekben vesztették életüket. A 258 debreceni zsidó katona nevét örökíti meg a Kápolnási úti zsinagóga falán elhelyezett emléktábla - mondta Horovitz Tamás.

Ezt követõen a DZSH pincéjében kialakított emlékhelyen kiállítást nyitottak meg az elsõ világháború helyi dokumentumaiból.

A kiállítóhely országosan is egyedülálló: rendhagyó történelemórák helyszíne lesz, ahol a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Gimnázium diákjai várják majd programokkal a város többi iskolájának diákjait - tájékoztatott a helyszínen Heller Zsolt, a tárlat szervezõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!