2024. június 1. Szombat, Tünde.
 
A kormányfa miatt elégedetlenkednekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-27 09:56:39
Címkék: Bihari hírek
Több ebesi lakos politikai indítékot sejt a szociális tüzelõ elosztásában, a polgármester ezt cáfolja.

A szociális tûzifa általuk igazságtalannak nevezett elosztására panaszkodott a Naplónak több helyi lakos. Azt mondják, nem kapnak a fából azok, akik az októberi önkormányzati választáson a regnáló polgármester, Szabóné Karsai Mária kihívóját, a települést korábban már irányító Galgóczi Mihály kampányát segítették, vagy – mint állítják – a polgármesteri hivatalban úgy vélik róluk, hogy a rivális jelöltre szavaztak.

Nagy Józsefné nem kapott idén szociális tüzelõt. A 63 éves asszony egy ingatlanon, de külön lakrészben él két fiával. Mindegyiküknek szoba-konyhája van. Mint mondja, a szobájában lévõ cserépkályhába gyújt be. Ottjártunk idején egy ismerõs családtól kapott faanyaggal fûtött, de már egy tuját is ki kellett vágni az udvarról. 48 ezer forintos nyugdíjából nem futja fára. A korábban az egyik sertéstelepen portásként dolgozó asszony fiainál sincs melegebb. Mindketten munkanélküliek, így az önkormányzattól kapott 22 ezer 800 forintos szociális segélybõl élnek.

Tamás fia korábban vagyonõrként dolgozott. Azt panaszolja, a közmunkaprogramba azért nem veszik fel, mert tudják róla, hogy a kampányban az Ebest 2010 elõtt több cikluson át irányító Galgóczi plakátjait ragasztotta. Nagy Józsefné állítja, amikor bevitte a szociális tüzelõre benyújtott kérelmet, azt a választ kapta, hogy „Menjenek Galgóczihoz, kérjenek tõle”.

Nagy Józsefné ebben a fûtési szezonban nem kapott szociális tüzelõt | Fotó: Matey István ©

Errõl megkérdeztük Szabóné Karsai Mária polgármestert is. Azt a választ kaptuk, hogy – idézzük – „nem feltételezem egyetlen hivatali dolgozóról sem, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló kijelentéssel élt volna”.
Kabátban a lakásban

A közelben él özvegy Herman Andrásné. Látogatásunk idején mínusz 8 fok volt a szabadban délben. Az asszony házában azonban hiába vártunk arra, hogy kicsit átmelegedjünk. A fûtetlen konyhában fagypont alatt volt a hõmérséklet, a szobában is csak 8 fokot mutatott a hõmérõ. A botjára támaszkodó asszony vastag pulóvert és kardigánt húzott az otthonkára, a fejére pedig sapkát. Könnyek között mesélte, hogy a karácsony utáni hideg idõszakban három napig nem volt mivel begyújtania. A 69 éves, nehezen lélegzõ Zsuzsának nagyon fáj, hogy a szomszédos lakrészben élõ fia és három unokája is hidegben töltötte a szünidõt. Fia ekkor a rossz állapotban lévõ székeket vágta össze, hogy a kicsik ne fagyjanak meg.
Kézzel fûrészelik, hasgatják

– A karácsony utáni elsõ munkanapon, hétfõn jártam a hivatalban, ígérték, hogy kedden hozzák a fát, de nem jött – mondta. Mígnem amikor már három napja volt a hideg házban és attól tartottak, hogy nagy baj lesz, Nagy Józsefné és egy másik helybeli ment a községházára, így vittek Hermanéknak néhány köbméter rönkfát, amit azóta apránként kézi erõvel fûrészel és aprít a fia, hogy esténként, mire a gyerekek hazamennek az iskolából, ne legyen hideg – magyarázta a Hermanné.

Kint mínusz 8, bent 8 fok volt

 

Az egykor a sertéstelepen kondásként dolgozó, 69 esztendõs asszony csak nehezen kezdett beszélni, mert szégyelli sorsát. Attól is tartott, hogy ha nyilatkozik, ezután még annyit se adnak neki, mint eddig. Ekkor már nagyon várta a nyugdíjat, amibõl öt mázsa fát készült venni, hogy aztán megossza az alkalmi munkából élõ fia családjával.

Nagy Józsefné azt állítja, hogy korábban nem fordulhatott volna elõ, hogy valaki tüzelõ nélkül maradjon az ünnepek idejére. Herman Andrásné felidézte, hogy egy alkalommal december 24-én délután szállították ki neki a szociális fát. Többen – köztük Nagy Józsefné – azt mondták, felháborító, hogy fagyhalál szélére kell kerülni valakinek, hogy tüzelõvel segítsen az önkormányzat.

Nagy Józsefné azt is állítja, tud olyan támogatásban részesülõkrõl, akik az udvarukon egész télre való fával rendelkeznek, s arról is említést tett, hogy van, aki eladta a helyiek által csak „kormányfaként” emlegetett tûzrevalót.

- Szabó Zsolt László -Már kiosztották az idei tûzifaadagot
A településvezetõnek eljuttatott kérdéseinket Bíró Sándorné, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke válaszolta meg. Mint megtudtuk, a település az igényelt 526 erdei köbméter keménylombú tûzifából 210 köbmétert kapott meg. Január 20-án az utolsó tüzelõadagot is kiszállították, sõt – tette hozzá –, 10 köbméterrel túllépték a keretet, a hiányzó tüzelõt így az önkormányzat saját erejébõl pótolta. Azt írta, a kérelmezõk 0,5–2 köbméter mennyiségû tûzifa-támogatásban részesültek.Összesen 257 kérelem érkezett be, melybõl nyolcat elutasítottak. Ötöt azért nem támogattak, mert ugyanazon lakott ingatlanra a bizottság a hamarabb benyújtott kérelmezõnek már ítélt támogatást. Két kérelmezõt nem talált szociálisan rászorultnak, egy kérelmezõ pedig nem rendelkezett tüzelésre alkalmas berendezéssel.A bizottsági elnök kifejtette: a bejelentett munkaviszony a szociális tûzifa helyi rendelete alapján nem kizáró tényezõ. Kizárólag csak azok a kérelmezõk nem kaptak tûzifa-támogatást, akik nem feleltek meg a rendeletben meghatározott feltételeknek – szögezte le. Kérdésünkre azt írta, nem volt szempont az elbíráláskor, hogy a polgármester-választáson ki melyik indulót támogatta. „A kérelmezõket nem diszkrimináltuk ilyen szempontból. Hûen tükrözi, hogy a 257 kérelembõl csak nyolc került elutasításra” – írta. Hangsúlyozta továbbá, hogy Ebesen jól mûködik a szociális hálózat. Bel- és külterületen, illetve a tanyán élõket is rendszeresen látogatja a tanyagondnoki szolgálat.


Nagy Józsefné esete kapcsán a polgármester azt közölte, hogy az elõzõ, tehát 2013–2014. évi fûtési szezonban az ingatlanán bejelentett lakóhellyel rendelkezõk (a panaszos és két nagykorú gyermeke) az 5 mázsa szociális tûzifán kívül összesen 25 mázsa tüzelõtámogatást kaptak (ezt cáfolta Nagy Józsefné).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!