2024. május 28. Kedd, Emil, Csanád.
 
Forintosítás: Érvényben maradnak az eredeti jelzálogbejegyzésekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-03 11:10:02
A devizahitelek forintosítását követõen az ügyfeleknek nem kell földhivatali eljárásokkal bajlódniuk, az eredeti jelzálogbejegyzések a devizanemváltás ellenére is többségükben érvényben maradnak - számol be hétfõi cikkében a Napi Gazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kapott tájékoztatás szerint a kiszámított új törlesztõrészleteket elsõ alkalommal májusban fizethetik az adósok.

A jelzáloggal biztosított régi devizakölcsönök egy része február elsején a törvény erejénél fogva módosul. Ennek nyomán írásban is rögzíteni kell, hogy a forintosítás és az elszámolás miatt miként változik meg a tartozás összege és pénzneme. A szerzõdésmódosításhoz közjegyzõ közremûködésére nincs szükség, azt a hitelintézetek díjtalanul végzik el.

Borsay Tamás, a Fõvárosi Kormányhivatal Földhivatalának vezetõje a Napi Gazdaságnak elmondta: a változtatásokat nem kötelezõ benyújtani az ingatlan-nyilvántartáshoz. Ha a hitel pénzneme a törvény erejénél fogva például svájci frankról változik forintra, a korábban bejegyzett jelzálogjog továbbra is a tartozás biztosítékául szolgál majd.

Egyes esetekben a régi, devizaalapú hitelszerzõdés helyébe azonban várhatóan új megállapodás lép. Ez akkor fordulhat elõ, ha az ügyfél újonnan felvett kölcsönbõl fizeti ki a régit. Az új szerzõdéseket a közjegyzõnek közokiratba kell foglalnia - mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzõi Kamara elnöke.

A munkadíj a kölcsön összegétõl függetlenül egységesen 15 ezer forint lesz. Az ilyen megállapodásokat regisztrálja majd a földhivatal, a jelzálogjoggal együtt. A régi adatok törlése és az újak feltüntetése díjmentes lesz. A forintosítás Budapesten 87 ezer ingatlant érinthet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!