2024. június 7. Péntek, Róbert.
 
Egyre többen laknak Debrecen környékénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-04 14:32:23
Címkék: Bihari hírek
Bocskaikert, Hajdúsámson és Mikepércs lakosságának száma még mindig növekszik.

Hajdú-Bihar népessége 1996 óta lényegében folyamatosan csökken. Ennek egyrészt az az oka, hogy többen halnak meg, mint ahányan születnek, másrészt országon belülre többen költöznek el, mint ahányan más megyékbõl ide jönnek. A népességfogyást némileg ellensúlyozza, hogy külföldrõl viszonylag nagyobb számban érkeznek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) debreceni fõosztálya által készített összesítésébõl.

Novák Géza fõosztályvezetõ-helyettes közölte: 2014. január 1-jén Hajdú-Bihar megyében 539,5 ezer fõ élt, 2 és fél százalékkal kevesebb, mint az ezredfordulón. A megyei népesség fogyása az országos 3,4 százaléknál mérsékeltebb, és a megyék közül az egyik legkisebb ütemû volt. (Növekedést mindössze Pest és Gyõr-Moson-Sopron megyében regisztráltak). A tavalyi év elején Hajdú-Bihar volt az ország negyedik legnépesebb megyéje.
Divatos helyek

A megyén belül azonban nem általános a népesség fogyása. Akadnak olyan – jellemzõen Debrecen vonzáskörzetébe tartozó – települések, amelyek 2014. január 1-jei lélekszáma számottevõen nõtt a 2000. év elejéhez képest. Közülük a 3100 fõs Bocskaikert lakónépessége csaknem a felével, a 4500 lelket számláló Mikepércsé harmadával haladta meg az ezredfordulóra jellemzõt. A 2004-ben városi címet nyert Hajdúsámson népessége ugyancsak jelentõsen, több mint negyedével emelkedett 2000 óta. Mindhárom településen a pozitív vándorlási különbözet volt a bõvülés fõ forrása, amely többségében a megyeszékhelyrõl kiköltözõkbõl származott (miközben Debrecen lakossága összességében a megyei átlaghoz hasonló mértékben csökkent). A betelepedések mellett Hajdúsámson és Bocskaikert esetében a természetes szaporodás is emelte a népességszámot.


A három település korszerkezete egyébként az átlagosnál fiatalosabb, az ott élõ fiatalkorúak (15 év alattiak) száma meghaladja az idõskorúakét (60 éves és idõsebbek). A megyében egyébként átlagosan az idõskorúak vannak többségben.
Fogyatkozók

Ugyanakkor 17 olyan település is van Hajdú-Bihar megyében, amely az ezredforduló óta lakosságának legalább tizedét elvesztette. Közös jellemzõjük, hogy Debrecentõl viszonylag távolabb helyezkednek el, foglalkoztatási, jövedelmi mutatóik elmaradnak a megyei átlagtól és korszerkezetük kedvezõtlen. A jelentõsen fogyó népességû helységek többsége a megye déli részén, a Berettyóújfalui járás területén található aprófalu, de egy város, Komádi is feltûnik ebben a körben. A néhány száz fõs Folyáson, Vekerden és Darvason 20 százalék feletti volt a lélekszám fogyása 2000. január 1-jéhez képest – olvasható a KSH jelentésében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!