2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kézmosás és fertõtlenítésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-04 17:53:02
Felelõs Szülõk Iskolája: tárgyaink jobban fertõznek, mint mi magunk.

Habár a légúti fertõzések többféle úton is terjedhetnek (cseppfertõzéssel, levegõ útján, érintéssel), egyre több kutatás bizonyítja, hogy az elsõdleges út a kézen keresztül vezet. A kézen magán ugyanakkor csak nagyon rövid ideig élnek meg a vírusok. Papíron, ruhán, zsebkendõn viszont fél napig is, keményebb, simább felületû tárgyakon, fémen, mûanyagon pedig akár 48 óráig is fertõzõ marad az influenzavírus – állapította meg a Minnesotai Orvosi Egyetemen Bonnie Bean vezetésével végzett vizsgálat.
Nem kell félni tõle

A védekezés módja egyértelmû: a kézmosás mellett fertõtleníteni is kell. Nem mindegy azonban, hogyan. Nem elég törölgetni: egy beteg által megfogott kilincs letörlésével a vírust a törlõrongyon keresztül addig fertõzésmentes felületekre is átvisszük. A szakemberek a kézmosás mellett a tárgyak fertõtlenítésére a leggyakrabban klóralapú, a fertõzést okozó mikroorganizmusok mindegyike ellen hatásos fertõtlenítõszert ajánlanak.

A megfelelõ termék kiválasztásánál több dolgot érdemes figyelembe venni: ellenõrizni kell, hogy milyen felületen alkalmazható, milyen adagolásban és mennyi ideig kell a felületen hagyni a fertõtlenítõ hatás eléréséig. Ezen kívül érdemes betartani az általánosan ismert, de nem mindig megfogadott tanácsokat. Így például fertõzés esetén papír zsebkendõt használjunk, a beteg ruháit mossuk külön, a gyakori kézmosásról nem beszélve. De nem szabad megfeledkezni az olyan felületek fertõtlenítésérõl sem, mint a kilincsek, a WC lehúzó, kávéfõzõ, telefon, komputerklaviatúra, vagy a TV távirányítója.

– A fertõtlenítés kiemelten fontos a fertõzések megelõzésében, különösen a gyermekes családokban – erõsíti meg dr. Király Balázs gyermekorvos, a Felelõs Szülõk Iskolájának szakértõje, aki szerint az ettõl való idegenkedés mögött egy régi, közkeletû, de hamis vélekedés áll, nevezetesen, hogy a higiénia hátráltatja a gyermeki immunrendszer fejlõdését. Ez azonban a szakember szerint a felsõ légúti fertõzések estében semmiképp nem igaz.

– A fertõtlenítéstõl nem kell félni, ez egyszerûen higiénikus környezetet jelent, aminek még semmi köze a mûtõk sterilitásához. Ezzel a lépéssel komolyabb következményekkel járó fertõzésektõl védhetjük meg a gyerekeket, felnõtteket egyaránt – hangsúlyozza Király Balázs.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!