2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Február 15-éig lehet jelentkezni a felsõoktatási intézményekbeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-07 17:45:28
Hamarosan lejár a jelentkezési határidõ a felsõoktatási intézményekbe. Február 15-éig lehet beadni az íveket a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint a felsõoktatási szakképzésekre.

A diákok életében az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb döntés, hogy melyik intézményben folytassák tanulmányaikat. Február 15-ig lehet beadni az íveket a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre, valamint a felsõoktatási szakképzésekre.

Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsõoktatási fõosztályának fõosztályvezetõje a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: a különbözõ szakok népszerûsége vélhetõen ebben az évben is hasonló lesz, mint tavaly volt. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy erõsödik a mûszaki terület – a gépészmérnök szak például az egyik legkeresettebb lett, de feljövõben van a pedagógusképzés –, a tanító, óvó, osztatlan tanári és a tanári mesterszak is. Változatlanul nagyon keresett a jogász, a gazdálkodás és menedzsment, a pénzügy-számvitel, az orvos és a pszichológusképzés.

Idén indul a duális képzés, amelynek lényege, hogy a felsõoktatási intézmény megállapodást köt egy céggel, és a hallgatók nem csak a felsõoktatási intézményben végzik a tanulmányaikat, hanem az alapképzés után a cégnél dolgoznak is. A duális képzésben részt vevõ hallgatók tehát tanulnak és dolgoznak párhuzamosan. A felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésében január 31-étõl elérhetõk azok a képzések, amelyeket a felsõoktatási intézmények duális formában is meghirdetnek, hívta fel a figyelmet Stéger Csilla.

Kovács Zsuzsanna, a Fõvárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási, Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézményének igazgatója a mûsorban elmondta: tapasztalataik szerint igen nagy a bizonytalanság a diákok körében a számukra megfelelõ felsõoktatási intézmény kiválasztásakor. Bár a felvi.hu oldalon megtalálhatók az információk, a problémát inkább az jelenti, hogy a fiatalok nem mindig tudják azokat értelmezni. A Szakszolgálat segítséget, tájékoztatást nyújt a felsõoktatási intézményekrõl, a szakokról, de a jelentkezési ûrlap kitöltésében is lehet hozzájuk fordulni.

Azoknak a diákoknak, akik teljesen bizonytalanok abban, hogy milyen irányba tanuljanak tovább, Kovács Zsuzsanna azt ajánlja, hogy vegyék igénybe a komplex pályaválasztási tanácsadási szolgáltatást, amely pszichológiai képességvizsgálatot is takar. Ennek során a személyiségjellemzõket, az érdeklõdési területet és a kompetenciákat is felmérik, és segítenek prioritásokat felállítani.

Kovács Zsuzsanna nagyon jónak tartja a diplomás pályakövetési rendszert, és fontosnak tartja, hogy a diákoknak ne csak a képzésekrõl adjanak információkat, hanem a munkaerõ-piaci lehetõségekrõl is. A szakember ugyanakkor hozzátette: a fiataloknak fel kell készülniük arra is, hogy az életük során váltaniuk kell, nem biztos, hogy olyan foglalkozást találnak, amelybõl több évtizeden át megélhetnek, munkát találnak azon a területen. Ezen a téren rugalmasnak kell lenniük. A nyelvismeret, az informatikai tudás pedig nagyon hasznos lehet a késõbbiekben, ha pályamódosításra szánják el magukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!