2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Házasság hete - Vasárnap kezdõdik a programsorozatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-08 08:39:19
Vasárnap kezdõdik a házasság hete idei programsorozata, amelynek mottója a megtartó hûség. Herjeczki Kornél, az esemény országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója a rendezvénysorozatot alulról építkezõ, de felülrõl ihletett kezdeményezésnek nevezte csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Herjeczki Kornél kiemelte: a házasság hete alulról építkezik, hiszen évrõl évre egyre többen vesznek részt a programokban országszerte és a határon túlról is. Ugyanakkor felülrõl ihletett, mert a programsorozat szervezõi vallják, hogy a házasság Isten ajándéka, amelyet az embereknek ápolniuk kell - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a házasság hete ráirányítja a társadalom figyelmét egy olyan "kisebbségre", amelynek a társadalom jövõjének szempontjából meghatározó szerepe van. Magyarországon a felnõtt lakosságnak kevesebb mint a fele él házasságban, a statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy a házasságon alapuló családokban több gyermek születik, és ezek a gyermekek a kapcsolataikban érettebbek, egészségesebbek, mint a házasság nélkül élõ párok gyermekei.

Herjeczki Kornél arra is felhívta a figyelmet, hogy sok fiatal azért nem lép házasságra párjával, mert csak rossz példákat lát maga körül. A házasság hetében a szervezõk sok jó példát szeretnének megmutatni minél több embernek - fûzte hozzá.

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke Ferenc pápára hivatkozva beszélt arról, hogy ma az "ideiglenesség társadalmában élünk". "Ha döntünk is a házasság mellett, akkor is csak egy idõre kötünk házasságot" - jegyezte meg.

Az ideiglenességet leginkább az az örömrõl alkotott téves felfogás táplálja, amely szerint az öröm a birtoklásból, az extremitásokból és az élvezetek hajszolásából fakad. Ezzel szemben a valódi öröm forrása az állandóság, a találkozás, a párbeszéden alapuló kapcsolat és a hûség - hangsúlyozta Bíró László.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke beszélt arról, hogy a hûség azt jelenti, benne maradni a kapcsolatban, újra meg újra szembeszállva "a szétfújó szelekkel". Ha az ember megtartja a hûséget, a hûség is megtartja õt - mondta.

A házasság hete mozgalom 18 éve indult az Egyesült Királyságban, s ma már több mint húsz országban tartják meg a programsorozatot. Magyarországon nyolcadik alkalommal rendezik meg az eseményt keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával, hogy felhívják a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára.

A szervezõk minden évben más "házaspár arcot" állítanak példaként az érdeklõdõk elé; idén Tomka János, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetõjét és feleségét, Tomkáné Zsáry Anikó építészmérnököt kérték fel erre a feladatra.

A házasság hete központi programjai február 8-án egy nyitó istentisztelettel veszik kezdetüket Budapesten, a fasori református templomban.

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom február 12-én a Magyar Tudományos Akadémia épületében rendez konferenciát a házasság hete egyik központi programjaként, amelyen köszöntõ beszédet mond Herczegh Anita, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár is.

A házasság hetét február 15-én este ünnepi szentmise zárja a városmajori Jézus Szíve plébániatemplomban.

A részletes program elérhetõ a www.hazassaghete.hu oldalon és a Facebookon is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!