2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
A síelés ízületi sérülést okozhatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-11 10:51:17
Címkék: Bihari hírek
A tavaly megkérdezett 35–65 éves magyarok felének volt már ízületi problémája.

Friss levegõn, természetes környezetben mozogni nagyon kellemes és egészséges, de csak akkor, ha ízületeink védelme érdekében betartunk néhány fontos szabályt.

Az ízületi gondok nem csak az idõseket érintik. A 35–50 éves magyarok fele tapasztal fájdalmat a mindennapi tevékenységek során. Vezet a térdfájdalom (36 százalék), ezt követik a derék- (26 százalék), illetve a vállpanaszok (20 százalék). A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a az említett korosztály egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felmérésébõl.
Sérülésbõl porckopás

Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe, vagy ha a számítógép, televízió mellõl felállva rögtön a sípálya vagy a korcsolyapálya felé vesszük az irányt, akkor a kellemetlen izomláz mellett jelentõsen megnöveljük a sérülések rizikóját és így hosszú távon porcszövetünk károsodását okozhatjuk – olvasható a www.izuletor.hu oldalon.

A 2014-ben megkérdezett 35–65 éves magyarok felének volt már ízületi sérülése: a boka- és a térdízületeit érintõ sérülésekrõl számoltak be a legtöbben. Egynegyedük (26 százalék) sérülését szabadidõs vagy sporttevékenység közben szerezte. A férfiaknál ez a szám még magasabb: 36 százalék.

Az Eurosafe 13 tagország adatai alapján évi 300 ezerre becsüli azoknak a számát, akik havas sportokban sérülnek meg az Európai Unióban. Közülük 170 ezer a síelõ, 90 ezer pedig hódeszkás.

Az ízületet érintõ rendszeres mikrosérülés (apró sérülés) az egyik legfontosabb rizikótényezõ az ízületi kopás kialakulásánál. A térdszalag károsodása 5–10 szeresére emeli a térdízületi kopás elõfordulását. A porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölõdik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz.
Sérülés az elsõ 10 percben

Mint azt az izuletor.hu írja, a térdsérülés egyik leggyakoribb oka a síelés elõtti bemelegítés és a síelés utáni levezetés, nyújtás elmulasztása vagy csak formális elvégzése: a balesetek 60 százaléka az edzés vagy síelés elsõ 10 percére esik. A sípályán minden nap végezzünk minimum 10 perces bemelegítést, amely tartalmazza a karok, a lábak, valamint a törzs ízületeinek átmozgatását illetve izmainak nyújtását.

Ha nem jutott elegendõ idõ a felkészülésre és már csak 1-2 hét van az utazásig, akkor igyekezzünk a hétköznapi tevékenységeink közben intenzívebben használni izmainkat (lift helyett lépcsõ, bevásárlás gyalogosan, autó helyettesítése kerékpárral). A hétvégén az általános erõnlétünk fejlesztésére érdemes a friss levegõn aktív programokat szervezni (terepen gyaloglás, túrázás, futás, nordic walking). A rövid idõ ellenére fordítsunk nagy hangsúlyt az izmaink nyújtására (stretching, jóga) és alkalmazzuk ezeket a gyakorlatokat síeléskor is a nap végén. A mindennapokba többször is beilleszthetõ néhány perces egyensúlygyakorlat (nyitott és csukott szemmel), testsúlyunk áthelyezése egyik illetve másik lábunkra, instabil felületen gyaloglás. Erre azért van szükség, mert síelés közben a megszokott, hétköznapitól eltérõ izommûködések jellemzõek. A hétköznapi mozgások során nagyobb erõkifejtéseknél a talp többnyire rögzített helyzetben van. A járástól, futástól kerékpározástól eltérõen síeléskor állandóan változó, instabil alátámasztási felületen kell mozognunk, hiszen egyik talpunk sincsen stabilan rögzítve.

Ha nem egészséges a csípõ-, térd- és bokaízületünk, gerincünk, érdemes utazás elõtt gyógytornász tanácsát kérni a síelés közben alkalmazható ízületkímélõ praktikák megismerésére.

A porckopás egy idõ után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethetõ folyamat. Az ízületi betegségre a patikában recept nélkül is kaphatunk porcépítõ készítményeket. Fontos a porckopás komplex kezelését mielõbb elkezdeni, mert egyes fájdalomcsillapítókról bebizonyosodott, hogy mellékhatásként súlyos szívproblémákat okozhatnak, ezért ezeket a pirulákat jó keringés esetén is célszerû minél rövidebb ideig, minél kisebb adagban szedni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!