2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A Vodafone továbbfejlesztette hordozható mobilhálózatátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-11 11:27:12
A Vodafone továbbfejlesztette a már több nemzetközi katasztrófa helyszínén bevetett hordozható mobilhálózatát, az Instant Network 3G-t szerdán sajtótájékoztatón mutatták be Budapesten.

Az eredeti modellnél jóval kisebb, ugyanakkor többszörös kapacitással rendelkezõ bázisállomást a Vodafone Magyarország hálózatüzemeltetési szakértõi, Pervai CSaba és Tóth Róbert tervezték és építették meg. Diego Massida, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a hordozható hálózat hatékony segítséget nyújthat olyan katasztrófa sújtotta területeken, ahol semmilyen kommunikációs eszköz nem áll rendelkezésre. Hozzáfûzte, hogy az eszköz humanitárius célokat szolgál és a nemzetközi Vodafone Alapítvány mûködteti.

Justin Waller, a hordozható bázisállomás projekt nemzetközi felelõse elmondta, hogy az alapítványnak 70 kiképzett önkéntese van 20 országból, és 8 egysége áll készenlétben a bevetésre.

A továbbfejlesztett eszköz súlya 60 kilogramm, 40 százalékkal könnyebb az elõzõ berendezésnél, két bõröndben elfér és repülõgépen is szállítható. Mindössze 30-40 perc alatt felállítható, és ingyenes kommunikációs hálózatot tud létesíteni a mentõalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélõk számára. Az elsõ modell percenként 40-50 hívást volt képes lebonyolítani, míg a magyar gyártású hordozható mobilhálózat több száz hívás szimultán kezelésére is alkalmas.

A készülék értéke néhány millió forint, gyártása során magyar beszállítókra támaszkodtak. A bázisállomásnak egyelõre a prototípusa készült el, de tervezik néhány tucat elõállítását, amelyhez magyar gyártót keresnek. A berendezések egyelõre a Vodafone Alapítvány részére készülnek, kereskedelmi értékesítését nem tervezik.

A berendezés elsõ változatát elõször 2012-ben vetették be a Fülöp-szigeteken a Bopha tájfunt követõen, majd a következõ évben Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is bizonyította hatékonyságát. A készülék legutóbb 2013 novemberében a Fülöp-szigetekre lesújtó Haiyan tájfun pusztítása után nyújtott segítséget a Taclobantól 15 kilométerre délre található Palo térségben. Ennek telepítését és üzemeltetését a Vodafone Magyarország szakértõi végezték két új-zélandi kolléga közremûködésével. Az állomás 29 napig üzemelt, ez idõ alatt 1,4 millió SMS-t küldtek és 443 288 hívást bonyolítottak le segítségével.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!