2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
MNB-igazgató: kedvezõbb az önálló monetáris politikaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-11 11:54:22
Címkék: Bihari hírek, mnb
Magyarország úgy véli, még nem érett meg arra a gazdaságpolitikai harmonizáltsági fokra, hogy az eurózóna egységes monetáris politikájához csatlakozni tudjon - mondta szerdán a jegybank monetáris politikáért felelõs ügyvezetõ igazgatója az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Palotai Dániel kifejtette, ideális esetben az eurózóna 19 országa annyira hasonló egymáshoz, hogy lehetséges a mindenki számára kedvezõ monetáris politika kialakítása, azonban akiknek még nem jó ez a megközelítés, önálló monetáris politikát alkalmaznak. Az ügyvezetõ igazgató hangsúlyozta, hogy egyéni monetáris politikával Magyarország specifikus választ tud adni a kihívásokra. Ennek egyik eszköze a saját kamatláb alakítása, valamint az euróhoz viszonyított forint árfolyam, amely a rögzített árfolyammal szemben lehetõvé teszi a gazdasági sokkok simítását.

Arra a kérdésre, várható-e a jegybanki alapkamat változása úgy válaszolt, hogy míg az uniós országok jelentõs része a mennyiségi lazítási politikájával - mint a nemrég bejelentett állampapír vásárlási program - igyekszik ellensúlyozni a defláció veszélyét, Magyarországon a jegybanki alapkamat még nem ért el a nulla közeli szintre - talán nem is fog a közeljövõben -, így a jegybanki alapkamaton keresztül lehetõség nyílik a monetáris politika hatásának finomhangolására. Jelenleg lazításra lehet szükség - fûzte hozzá Palotai Dániel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!