2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Elõzzük meg a dugulást néhány egyszerû lépésbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-12 11:07:26
Címkék: Bihari hírek
Legyen szó konyháról, fürdõszobáról, wc-rõl, dugulással mind a három helyiségben találkozhatunk. Pedig ha egy kicsit körültekintõbbek lennénk, akkor sok idegeskedést megspórolhatnánk saját magunknak.

Ki ne találkozott volna még azzal, hogy a kád, a mosdókagyló lefolyóját, ha csak ideiglenesen is, de eltömíti a haj, vagy egyéb szennyezõdés? Ugyanez megtörténhet velünk a konyhában is, ha túl sok zsírt, ételmaradékot engedünk bele az ottani lefolyóba.

Sokszor nem oda illõ dolgok okoznak dugulást

Biztosan mindenki vissza tud olyan szituációra emlékezni, amikor valami olyat engedett le a csapnál, amit nem kellett volna. Mindenki dobott már olyan tárgyat a wc-kagylóba, amit lehet, hogy nem kellett volna. Egy-egy ilyen alkalom szerencsére nem okoz gondot, de ha ezek sokszor megismétlõdnek, akkor számolnunk kell a következményekkel.

Az ételmaradékok, az olaj, a zsír mind-mind igen hamar masszív dugulást tud okozni a konyhában. Észre sem vesszük sütés-fõzés közben, hogy esetleg olyat engedünk le a mosogatóban, aminek a szemetesben lenne inkább a helye.

A fürdõben sem figyelünk mindig arra, hogy hajmosás után a hajat kiszedjük a kádból, zuhanytálcából. Ezek pedig mind-mind komoly dugulást tudnak okozni.

Pedig egyszerû lenne megelõzni a problémát

Havi szinten 300 forintba, és némi odafigyelésbe kerülne az a dugulaselharitas.ma szerint, hogy ne kelljen szembenéznünk a duguláselhárítás okozta kellemetlenségekkel. Sokan még ma sem tesznek szûrõket a lefolyókra, pedig azok a nagyobb „idegen testeket” megszûrnék. Persze ezzel még nem oldottuk meg teljesen a dolgot, mert az apróbb dolgok ugyanúgy elõidézhetnek dugulást.

Ezért amivel valóban megelõzhetjük a lefolyóink eldugulását, az a rendszeres tisztítás. Persze nem kell mindennap, de havonta egyszer érdemes a teljes rendszert rendbe tennünk.

Az egyik legolcsóbb és leghatásosabb megoldás, ha fogunk 1-2 csomag szódabikarbónát, egy flakonnyi forró ecetet, és átmossuk a kád, a mosogató, és a mosdókagylónál lévõ lefolyót. A WC-nél nem kell minden hónapban ezt megtennünk, hiszen ott alapból rendszeresen használjuk a különféle WC-tisztítókat, és a pumpa szinte bármilyen dugulást megszüntet.

Ha nem sikerült megelõzni

Akkor sem kell pánikba esni, ha dugulást észlelünk, mert számos házi praktika áll a rendelkezésünkre, nem muszáj azonnal szakembert, szerelõt hívnunk.

A szódabikarbónát nem kell bemutatnunk az elõzõ bekezdés után, de mellette még jó néhány módszer segíthet nekünk. Többek között a háztartási boltokban, drogériákban, vagy éppen hipermarketekben is kapható bórax (ez a penész ellen is kiváló), vagy trisó is kiváló választás. Elõbbibõl elég 1 decit a lefolyóba engedni két pohár forró víz kíséretében, majd 20 perc múlva forró folyó vízzel leöblíteni az egészet.

A trisónál más a helyzet. Annak egész éjszaka a lefolyóban kell maradnia, ezért érdemes lefekvés elõtt egy flakonnyit a lefolyóba önteni, hogy reggelre, mire a család apraja-nagyja megtámadná a konyhát, fürdõszobát, kifejtse a hatását.

Amennyiben tényleg semmi sincs otthon, akkor nyúljunk be a szekrénybe, és borítsunk félpohárnyi sót az eldugult lefolyóba, majd pár perccel késõbb elõbb forró, majd hideg folyóvízzel jól öblítsük át.

A legfontosabb mégis az, hogy megelõzzük a bajt, és ne legyen szükségünk ezekre a praktikákra. Ezt csak havi rendszerességgel elvégzett lefolyótisztítással érhetjük el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!