2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Napi 30 perc az egészséges életmódértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-13 09:14:31
Címkék: Bihari hírek
Az egészséges életmód egyik elengedhetetlenül fontos eleme a gyakori és rendszeres mozgás.

Ha a sportolásra gondolunk, lelki szemeink elõtt joggal jelenhetnek meg fitt és fiatalos atléták, akik a futópadon vagy a szabadban róják a kilométereket és az edzõtermekben fáradtságot nem ismerve teljesítik az edzéstervet. Valljuk be - az ilyen képek azonban lehangolóak is tudnak lenni, és ahelyett, hogy motiválnának minket, a maradék kedvünket is elvehetik. Lehet, hogy már nem érezzük magunkat elég fiatalnak, izmosnak vagy kitartónak ahhoz, hogy mi is ilyen fittek legyünk. Nos azonban pont ebben az esetben van különösen nagy szükségünk arra, hogy felhagyjunk a kifogásokkal és bevessük az egészséges életmód két igazi nagyágyúját: a helyes táplálkozást és a tudatos, rendszeres testmozgást.

Az igyteljesazelet.hu szakértõi olyan egészséges életmódról szóló tanácsokat állítottak össze, melyeket könnyû betartani, mégis kecsegtetõ végeredményeket ígérnek. Nincs is más dolgunk, csak elolvasni õket és elindulni egy egészségesebb élet felé!

Mozgásra fel!

Az egészség két alappillére közül a mozgás az, amely az egész test jó közérzetét képes megalapozni, és ugyanakkor a lelkünkre ható stressz káros hatásait is képes oldani.

Mivel általánosságban elmondható, hogy mozgás nélkül nehéz elérni az egészséges életmódot, ezért jól tesszük, ha a számunkra elérhetõ, szimpatikus mozgásformák közül választunk egyet, és a tettek mezejére lépünk.

Ezekkel kapcsolatban a jó hír az, hogy tudunk a betegségek és az elhízás ellen tenni életünk gyökeres felforgatása nélkül is. A mozgás fokozza a vérkeringést, ezáltal több oxigén jut a sejtjeinkhez, és így mûködésük intenzívebbé válik, javul a légzés, nõ a szív teljesítõképessége, a vérnyomás normalizálódik, az izmaink megerõsödnek és nem utolsósorban az ízületeink is olajozottabban mûködnek majd.

Mennyi az annyi?

Kutatások bizonyították, hogy már napi 30 perces intenzív mozgás is kimutathatóan javítja szervezetünk egészségi állapotát. Tehát nem arról van szó, hogy túlzásokba essünk, hanem, hogy ésszerû keretek között, megfelelõ energiabefektetéssel megtegyük, amit a szakemberek tanácsolnak. Napi 20-30 percet mozgásra úgy is szánhatunk, hogy gyalog megyünk dolgozni, vagy lift helyett lépcsõzünk, esetleg az interneten fellelhetõ gyakorlatsorok közül a legalkalmasabbat kiválasztva otthonunk kényelmében edzünk magunkat.

Rend a lelke mindennek

A különbözõ mozgásformákat érdemes váltogatnunk is a legkedvezõbb eredmény elérése érdekében, és tartsuk észben, hogy mindenekelõtt a rendszeresség és a folyamatosság a döntõ. Nem kõbe vésett szabályokat kell vállalnunk, hanem olyan idõbeosztást kialakítanunk, amelybe belefér a mozgás. Ha rendszeresen rászánunk minden héten 2-2,5 órát aktív idõtöltésre, legyen az séta, biciklizés, kocogás, úszás vagy bármilyen csapatsport is, az eredmény nem marad el.

A stressz is enyhül

A rendszeresen végzett mozgás nemcsak testünkben indít el pozitív változásokat, hanem ezzel együtt hangulatunk, stressz-tûrõ képességünk is egyre jobb lesz. A korábban nyomasztó lelki terhek fokozatosan elvesztik súlyukat, és a gondokra fókuszáló, pesszimista hozzáállás helyett a pozitív, megoldást keresõ részünk kerül elõtérbe. Ezzel pedig egy elégedettebb, eredményesebb, a mindennapok terheit jobban viselõ életmódnak teremtjük meg a feltételeit. Ellenvetésnek itt nem sok hely marad, a legjobb, ha fogjuk magunkat és indulunk!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!