2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
VÉSZ-applikáció is segíti az autósokat a közlekedésbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-16 11:44:17
A Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság okostelefonokra és táblagépekre ingyenesen telepíthetõ alkalmazása segít az autósoknak a közlekedésben és az idõjárási viszonyok elõrejelzésében.

Tél van, egyre szeszélyesebb az idõjárás, a napokban is sok dolga akadt a katasztrófavédelemnek. Sokan azonban nem tudják, ha ilyenkor útnak indulnak, elõre tájékozódhatnak a VÉSZ-nél, vagyis a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatásnál az aktuális helyzetrõl. A Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság okostelefonokra és táblagépekre ingyenesen telepíthetõ alkalmazása segít a közlekedésben és az idõjárási viszonyok elõrejelzésében.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság helyettes szóvivõje a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában arról beszélt, hogy a katasztrófavédelem igyekszik minél több kommunikációs csatornán elérni az állampolgárokat.

A VÉSZ-alkalmazást letöltõ felhasználó beállíthatja magának, hogy Magyarország mely területérõl kér azonnali értesítést mobil eszközére. Ezt követõen értesítést kap arról, hogy az adott területre milyen meteorológia figyelmeztetés vagy riasztás van érvényben, van-e zavar a közúti közlekedésben, van-e útlezárás, tûzoltói beavatkozás. Az üzeneteknek több fokozata van: tájékoztatás, figyelmeztetés és riasztás, amelyeket a rendszer eltérõ színnel jelez, s az üzenet hangjelzéssel is jár. Az is személyre szabható, hogy mikor legyen aktív a szolgáltatás, így a rendszer felesleges üzenetekkel nem zavarja a felhasználókat, magyarázta Mukics Dániel.

Az alkalmazás arra is képes, hogy a mobileszköz GPS-ének segítségével figyelje a felhasználó aktuális helyzetét, és ehhez képest küldje el az adott területre érvényes értesítéseket a közlekedõnek.

Az alkalmazás adatbázisa egy kívülrõl hozzáférhetetlen, szigorúan védett felület. Alapesetben minden értesítés három napig él a rendszerben, de az adatok érvényességi ideje tetszés szerint változtatható. Ez azt jelenti, hogy az érintett területre kiadott értesítés, annak kiadásától számított hetvenkét órán belül egy alkalommal valamely, a területen lévõ, vagy területre belépõ eszközre megérkezik.

Az egy évvel ezelõtt elindított alkalmazásnak jelenleg 34 ezer aktív felhasználója van. Mukics Dániel hozzátette: Facebook oldaluk, honlapjuk, illetve szóvivõik útján is folyamatosan tájékoztatják a lakosságot vészhelyzetek esetén.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivõje a mûsorban elmondta: nagyon szoros együttmûködésben dolgoznak a katasztrófavédelemmel. Az Útinform szolgálat legfrissebb információival járulnak hozzá a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás mûködtetéséhez. Hozzáfûzte: az autósokat rövid, praktikus üzenetekkel értesítik arról, hogy hol van a probléma, és merre tudnak kerülni.

Pécsi Norbert Sándor arról is beszélt, hogy nemrégiben teljesen megújult a www.utinform.hu oldal, amelyet híroldalból egy útvonaltervezõ site-tá fejlesztettek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!