2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Miért félünk a fogorvostól?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 09:55:10
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a már maradandó fogakkal rendelkezõ 12 éves magyar gyerekeknek átlagosan több mint 3 szuvas foguk van, ellentétben a svéd gyerekeknek, ahol ez a szám nem éri el az egyet. A 65 év feletti magyar lakosság majdnem fele teljes protézissel él, míg a skandináv államokban nagyítóval kell keresni ebben a korcsoportban a fogatlan embereket.

Dr. Kivovics Péter, a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet fõigazgatója a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: a fogszuvasodás tekintetében hazánk nem áll jó helyen az európai országok között. Három fõ probléma van: fogszuvasodás, fogágybetegségek és Magyarország elsõ helyen áll a világon a szájüregi rákok tekintetében. A magyarok egészségtudatos viselkedése nem tér el jelentõs mértékben az európai országokétól, viszont a szájüregi egészségtudatos viselkedés kívánni valót hagy maga után - mondta. Hozzátette, nem elég hangsúlyos a prevenció.

A szakember azt javasolja, este és reggel, lehetõleg 5-5 percig fluoridos fogkrémmel mossunk fogat, mellyel nagyrészt megelõzhetõ a fogszuvasodás, valamint a különbözõ fogágybetegségek. A dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás nagyban megnöveli a szájüregi elváltozások lehetõségét – fûzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egészséges táplálkozással, az alapos fogmosással és a rendszeres fogászati kontrollal megelõzhetõek a betegségek nagy része.

Dr. Kivovics Péter szerint ajánlott a szájvíz használata is, de csak alapos fogmosás után. A szájvíz ugyanis nem oldja fel a lepedéket – tette hozzá.

A szakember elmondta, Magyarországon 18 éves korig, illetve 62 éves kor felett a fogászati beavatkozásokért nem kell fizetni. Felnõtteknek, 18 és 62 éves kor között a fogmegtartó kezelések, gyökérkezelés, fogtömés, a különbözõ ínybetegségek kezelései térítésmentesek. Fizetni a fogpótlásokért kell, valamint az orvosi és fogtechnikai munkáért – mondta. Hozzátette, a WHO adatai szerint Magyarországon az egy orvosra jutó beteglétszám jónak mondható.

Antal Emese dietetikus az adásban elmondta: az ételek fogakra gyakorolt rossz hatása attól függ, mennyi ideig vannak a szájban, mennyi idõ telik el az étkezések között, vagy az étel és az ital fogyasztása között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!