2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Érdemes kihasználni Magyarország egyik legnagyobb kincsétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 10:12:50
Akár pihenni, akár gyógyulni szeretne valaki, érdemes felkeresni a termálfürdõket, hiszen a gyógyvíz nem csak a testi bajokat gyógyítja, lelki feltöltõdést is jelent. Azt azonban kevesen tudják, hogy milyen betegséggel melyik fürdõbe menjenek.

Dr. Bender Tamás professzor, a Budai Irgalmasrendi Kórház fizioterápiás osztályvezetõ fõorvosa a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: Magyarország fõleg a gyógyvizek orvosi felhasználásában tartozik a világ élvonalába, hiszen gyógyvizek más országokban is vannak, csak máshol nem használják orvosi célokra. Ha a feltörõ víz eléri a 20 fokot, vagy ha mesterséges fúrással kerül a felszínre, a 30 fokot, akkor nevezhetõ termálvíznek. Ezt követõen az ÁNTSZ minõsíti ásványvízzé, majd orvosi tanulmányt kell elvégezni. Amennyiben az is bizonyító erejû, akkor lesz az ásványvízbõl gyógyvíz, magyarázta a professzor.

Dr. Bender Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a 10-15 kúrából álló balneoterápia során alkalmanként 20-40 percnél többet ne tartózkodjunk a gyógyvízben, és a kúra elõtt menjünk el orvosi vizsgálatra is, hiszen például szívelégtelenség, nem fixált vérnyomás, lázas állapotok, fertõzõ betegségek esetén nem javasolt a kezelés.

Dr. Fluck István, a Magyar Fürdõszövetség orvosi szakbizottságának elnöke arról beszélt a mûsorban, hogy ellentétben számos országgal, ahol monoterápiaként alkalmazzák a gyógyvizeket vagy az iszapot, nálunk komplex terápia van, azaz a beteg állapotának, megbetegedésének, életkorának megfelelõen állítják össze a kezelési programot.

Budapesten például kalcium- és magnéziumtartalmú, hidrogén-karbonátos vizek vannak, Hajdúszoboszlón, Debrecenben konyhasós vizek, Hévízen erõsebben, a Rudas és a Gellért fürdõben mérsékelten radioaktív víz van. Szénsavas fürdõk Balatonfüreden találhatók, Harkány, Hajdúszoboszló és Hévíz a kénes-szulfidos vizérõl ismert, ivókúrára pedig a keserûvizek ajánlottak, magyarázta Dr. Fluck István. Hangsúlyozta: egy három napos wellness hétvége nagyon kellemes, de komoly gyógyítási eredményhez két-három hetes komplex kúrára van szükség. A gyógyfürdõket ugyanakkor nem csak a betegeknek érdemes felkeresniük, a termálvizeknek a prevencióban, az egészség megõrzésében is óriási szerepük van.

Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdõszövetség fõtitkára elmondta: Magyarországon közel kétszáz fürdõ található, ebbõl 86 a minõsített gyógyfürdõ, amelyek jogosultak a gyógykúrák elvégzésére. 2014-ben 4,3 milliárd forintot fordított a hazai egészségügy a gyógyfürdõ ellátásokra, s ez közel 6,8 millió kezelést jelentett.

A határ-menti fürdõkben, illetve a budapesti Rudasban, Gellértben, Széchenyiben magasabb arányt képviselnek a külföldi turisták, a hazai fürdõket azonban döntõen magyar vendégek keresik fel. Az elmúlt években a látogatószám stagnált, a forgalom meghaladta a harminc milliót, tájékoztatott a Magyar Fürdõszövetség fõtitkára.

Juhász Szabolcs arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyfürdõkben történõ kezelésekre a háziorvosok, reumatológiai szakorvosok jogosultak beutalót kiállítani. A társadalombiztosítás a kezelések jelentõs részét támogatja, a költségek közel harmada az önrész.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!