2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Magyarország és Lengyelország stratégiai partnerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 10:33:29
Magyarország és Lengyelország stratégiai partner, bár a két ország között lehetnek megközelítésbeli különbségek, a legfontosabb kérdésekben mindig egyetértettek, és megtalálják a módját, hogy ez a jövõben is így legyen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A tárcavezetõ délelõtt Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszterrel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon úgy nyilatkozott, hogy nincs vita a két ország között a visegrádi csoport (V4) jelentõségérõl, és arról, hogy Közép-Európa a jövõben is az európai növekedés motorja lesz. Úgy vélte, Magyarország és Lengyelország abban érdekelt, hogy a V4 a lehetõ legszorosabb együttmûködés legyen minden területen. Minden félnek nagyon elõnyös a V4 és Németország közötti együttmûködés is - tette hozzá.

Szijjártó Péter a tárgyalás témái között említette az energetikai kérdéseket. Kifejtette: fontos, hogy minden ország maga dönthesse el, milyen típusú energiahordozókkal és milyen arányban oldja meg az energiaellátását. Lényegesnek nevezte a kelet-nyugati mellett az észak-déli irányú infrastruktúra kiépítését.

Emlékeztetett: az elmúlt évben 7 százalékkal nõtt a Magyarország és Lengyelország közötti kereskedelmi forgalom, és a gazdasági kapcsolatok további erõsítése érdekében magyar kereskedõház nyílik Krakkóban, az Eximbank pedig csaknem 360 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar és lengyel kis- és közepes vállalkozások együttmûködésének ösztönzésére.

Megjegyezte: arról is megállapodtak lengyel kollégájával, hogy növelik a civil együttmûködések támogatására fordítandó kormányzati forrásokat is.

Grzegorz Schetyna kiemelte: a magyar-lengyel barátság a közép-európai együttmûködés alapja. Ugyan lehetnek esetleges ellentétek a külpolitikájukban, de a két ország mindig megtalálja a közös nevezõt - vélekedett.

A lengyel miniszter kiemelte a két ország közötti gazdasági kapcsolatok jelentõségét, és azt mondta, új együttmûködési lehetõségeket keresnek.

Kitért arra is, hogy megállapodtak: befogadják diplomáciai képviseleteikre a másik ország diplomatáját, ha annak az országnak nincs képviselete az adott helyen. Úgy vélte, ebben a tekintetben elsõsorban Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában mûködhetnek együtt.

Szijjártó Péter kérdésre azzal kapcsolatban, hogy távozik Budapestrõl André Goodfriend, az amerikai nagykövetség követtanácsosa, azt mondta: a küldõ ország szuverén döntése, hogy melyik diplomatáját milyen állomáshelyre küldi és honnan hívja össze, ez az Egyesült államok belügye, ezért a kormánynak nem kell kommentálnia az ügyet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!