2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Az óceánból származó szén segíthetett véget vetni a jégkorszaknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 12:08:34
Egy új kutatás szerint a mély óceánból kiáramló hatalmas mennyiségû szén-dioxid elõre jelezhette a legutóbbi jégkorszak végét. A levegõbe kerülve elõsegíthette a klíma eltolódását a melegebb tartományba.

A Southamptoni Egyetem kutatóinak Nature-ben megjelent tanulmánya õsi planktonok vázában fennmaradt kémiai nyomok elemzésén alapszik.

A világ óceánjai a fosszilis tüzelõanyagok égetésébõl származó légköri szén-dioxid mintegy harmadát nyelik el. A szakemberek becslései szerint, ahogy az óceán melegszik, képessége az atmoszferikus szén-dioxid elnyelésére gyengül, ami potenciálisan gyorsabb globális melegedéshez vezet.

Miguel Martinez-Boti, a kutatás társszerzõje szerint az eredmények rámutatnak, hogy kapcsolat volt az óceán bizonyos részeiben lévõ oldott szén-dioxid nagyon magas koncentrációja és a légköri szén-dioxid szintjének növekedései között a legutóbbi jégkorszak utolsó szakaszában.

„Mindez mélyíti tudásunkat az óceán szénciklusban játszott szerepérõl. Az óceán jóval nagyobb széntározó, mint a légkör, így nagyon fontos megismerni, milyen kölcsönhatásban van az atmoszférával” - magyarázza.

A tanulmány az óceán felszínén több ezer évvel ezelõtt élt, õsi tengeri élõlények elemzésén alapszik. Az általuk lakott tengervíz savassága kiolvasható a vázukban visszamaradt kémiai jelekbõl, mindez pedig lehetõvé teszi a vízben lévõ szén-dioxid mennyiségének kiszámítását.

Gavin Foster, a kutatás társszerzõje hozzátette, ahogy az óceánok az utóbbi bõ 100 évben az emberi eredetû emissziók mintegy 30 százalékát tárolták el, az új adatok megerõsítik, hogy a légköri szén-dioxid szintjének természetes ingadozását a jégkorszakok és a melegebb interglaciális periódusok között is nagyrészt az óceánokban eltárolt szénmennyiség változásai idézik elõ.

Az Antarktisz körüli vizek - avagy a Déli-óceán -, a kutatók vélekedése szerint kulcsszerepet játszanak a szén szállításában a légkör, a szárazföld és a tenger között. A szakembereknek alaposabban meg kell ismerniük, az óceánok milyen hatással vannak a szénciklusra, ha jobban meg akarják ismerni a klímaváltozás folyamatát.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) adatai szerint az iparosodás elõtti idõszaktól számítva a szén-dioxid mintegy 40 százaléka maradt a légkörben, az óceán körülbelül 30 százalékot nyelt el, ami savasodást vált ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!