Utolsó módosítás: 2015-02-17 12:21:59 |
|
A hagymatokány egyszerû, laktató, régi falusi étel, valódi finomság. A hozzávalókat megtermelte, elõállította a gazdálkodó szegény ember a portáján. Csupán szalonna, zsír, hagyma, tejföl, liszt kellett hozzá, ráadásul gyorsan elkészült. Igaz a bölcs mondás, miszerint a legegyszerûbb dolgok a legfinomabbak közé tartoznak. Ezért is van sok helyütt nagy keletje az ilyen és hasonló – gránátos kocka, kolbászos lecsó, tejfölös kenyérlángos, cicege – étkeknek. De maradjunk a hagymatokánynál, lássuk, mibõl áll és hogyan készíthetjük el.
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 1 ek. zsír, szalonna kockára vágva ízlés szerint, 1 ek.liszt, só, bors, pirospaprika, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A kockára vágott szalonnát zsíron kiolvasztjuk, majd a karikára vágott vöröshagymát rászórjuk és üvegesre pirítjuk.
A tûzrõl lehúzva megszórjuk liszttel és a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Kevés vízzel elhabarjuk a tejfölt, a paprikás hagymára öntjük, és épp csak összerottyantjuk a tûzhelyen.
Köretnek fõtt rizs, sült virsli, fõtt tojás adható hozzá.
Jó étvágyat!
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|