2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Nagyszüleink étke volt a parasztos hagymatokányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-17 12:21:59
A hagymatokány egyszerû, laktató, régi falusi étel, valódi finomság. A hozzávalókat megtermelte, elõállította a gazdálkodó szegény ember a portáján.

Csupán szalonna, zsír, hagyma, tejföl, liszt kellett hozzá, ráadásul gyorsan elkészült. Igaz a bölcs mondás, miszerint a legegyszerûbb dolgok a legfinomabbak közé tartoznak. Ezért is van sok helyütt nagy keletje az ilyen és hasonló – gránátos kocka, kolbászos lecsó, tejfölös kenyérlángos, cicege – étkeknek. De maradjunk a hagymatokánynál, lássuk, mibõl áll és hogyan készíthetjük el.

Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma, 1 ek. zsír, szalonna kockára vágva ízlés szerint, 1 ek.liszt, só, bors, pirospaprika, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát zsíron kiolvasztjuk, majd a karikára vágott vöröshagymát rászórjuk és üvegesre pirítjuk.

A tûzrõl lehúzva megszórjuk liszttel és a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Kevés vízzel elhabarjuk a tejfölt, a paprikás hagymára öntjük, és épp csak összerottyantjuk a tûzhelyen.

Köretnek fõtt rizs, sült virsli, fõtt tojás adható hozzá.

Jó étvágyat!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!