Utolsó módosítás: 2015-02-18 09:27:49 |
|
Aki már próbálta, sõt ette, az tudja, hogy a kemecében készült ételeknek összehasonlíthatatlanul jobb íze van, mint a konyhai tûzhelyen készülteknek. Ha el szeretnénk kápráztatni családunkat vagy barátainkat, akkor segítségként hoztunk két receptet. Pizza
Hozzávalók (4-6 személyre)
Tészta: - 80 g friss élesztõ - 1 csipet cukor - 1 kg finomliszt (Bl55) - 2 tk só - 14 ek olívaolaj
Paradicsommártás (pizzaszósz): - 200 g sûrített paradicsom (konzerv) - 3 gerezd fokhagyma - 5 ek olívaolaj - 1 tk szárított bazsalikom - 1 tk szárított kakukkfû - só, bors
Feltét: - 15 dkg jó minõségû sonka - 30 dkg mozzarella - 15 dkg brokkoli - 20 dkg csiperke- vagy rókagomba - 1 db paradicsom - oregánó
Elkészítés
Az élesztõt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztõs vizet, majd további langyos víz és az olívaolaj hozzáadásával géppel (kenyérsütõ gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. 1-1,5 óráig meleg helyen kelesztjük.A pizzaszószt a kelés ideje alatt elkészítjük. Olívaolajon az apróra vágott fokhagymát rövid idejig pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (ha sûrû, vízzel higítjuk). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sót, borsot ízlés szerint. kb. 5-6 percig fõzzük, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot. Amikor a tészta megkelt összegyúrjuk, majd négy - vagy kisebb pizzák esetén - hat felé vágjuk. A tésztadarabokat belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 0,5cm) nyújtjuk. A tésztát a jól belisztezett sütõlapátra helyezzük, megkenjük a paradicsomszósszal (szélétõl kb. 2cm-t el kell hagyni, mert megég), majd ízlés szerint rakunk feltétet. Fûszerezzük, és reszelt sajttal borítjuk.Egy hirtelen mozdulattal az elõfûtött, kitisztított kemence aljára vetjük. Kb. 10 percig állandó ellenõrzés mellett sütjük. A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarab pirul.
Kenyérlángos
Hozzávalók:
- 1,7 kg finomliszt (Bl 55) - 50 g friss élesztõ - 1 csipet cukor - 1,5 ek só - víz - 5dkg zsírszalonna - 2 ek olívaolaj - 1 gerezd fokhagyma - 2dl tejföl - 1 csokor friss kapor
Elkészítés
Az élesztõt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztõs vizet, majd további langyos víz hozzáadásával géppel (kenyérsütõ gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. A tésztát kilapítjuk (kb. 5cm magas), majd a tetejébe apróra vágott (0,5cm) zsírszalonnát nyomkodunk (kb. 30db). 10-15 percig meleg helyen kelesztjük, majd jól belisztezett sütõlapáttal bevetjük a felfûtöt, kitakarított kemencébe. A kemence ajtót a helyére tesszük, majd 30 percig sütjük. Amikor készen van, félbe vágott fokhagymával bedörzsöljük, majd olívaolajjal egy ecset segítségével bekenjük. Puha, tiszta konyharuhába tekerve 2-3 órát állni hagyjuk. Pár óra elteltével a kihült kenyeret szeleteljük, tejföllel vastagon bekenjük, sózzuk, tetejére apróra vágott kaprot szórunk.
Jó étvágyat kívánunk!
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|