2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Lakásba juthatnak, mérgezést okozhatnakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-18 11:28:36
Méhek és madarak ellen fémhálóval védjük a kéményeket, szellõzõket.

Valós és komoly veszélyt jelentenek a méhek a kéményekre, szellõzõkre – derül ki Szmutkó Attila méhész elmondásából. Elég néhány hónap vagy akár néhány hét is ahhoz, hogy a használaton kívül lévõ kéményekbe beköltözzenek az otthonukat keresõ méhcsaládok. A szellõzõkben pedig – a hideg idõszakot leszámítva – bármikor megtelepedhetnek a méhek.
4 milliméternél kisebb

– Az elmúlt években, köszönhetõen a kedvezõ támogatási rendszernek, igencsak megugrott a méhcsaládok száma, így a kirajzó méhek is nagyobb gyakorisággal tûnhetnek fel – mondja Szmutkó Attila. – A méhek pedig elõszeretettel telepszenek meg a füst miatt baktériumoktól mentes kéményekben, illetve a háborítatlanságuk miatt a szellõzõk kivezetõiben. Egyik veszély abban rejlik, hogy ezekrõl a helyekrõl bejuthatnak a lakásokba, a másik veszélyt pedig a kémények és szellõzõk eldugításával jelentik. A szellõzõ is és a kémény is használhatatlan lesz, ráadásul ha a kéményt ismét használni kezdik, a viasszal, mézzel átitatott méhtanya begyulladva komoly tûzveszélyt vált ki. Éppen ezért javasoljuk, hogy a kéményeket, szellõzõket legfeljebb 4 milliméter nagyságú lyukú fémhálóval fedjék be az épületek, lakások tulajdonosai.

Ezt javasolja Kelemen-Madai Petra, a megyei katasztrófavédelem szóvivõje is. Mint mondja, több esetben is elõfordult már, hogy madarak, méhek költöztek a kéményekbe, ezzel elzáródik a füst útja, ami szén-monoxid mérgezést okozhat a lakásban. A kémények, szellõzõk átjárhatóságáról a tulajdonosnak kell gondoskodni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!