2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szennyezõanyagokat keresnek az iszapbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-19 09:13:06
Erõsen bûzölög a szennyezõanyag, vagyis kijut a levegõbe – számolt be a helyben tapasztaltakról Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértõje, aki kedden mintavétel okán járt a lászlóházi veszélyeshulladék-lerakatnál.

– Ha pedig a levegõbe kerülhet, akkor a szél kihordja a teleprõl – tette hozzá. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelõség másfél hete azt közölte megkeresésünkre, hogy az ellenõrzések során hulladék kiszóródást, a tároló területen túlra történõ szivárgást nem észleltek; a környezetvédelmi aktivista azonban törött hordókról, kiszakadt védõhálóról, megrogyott épületrõl számolt be, azzal összegezve a látottakat (és szagoltakat), hogy „az elõírásoktól igencsak távol van ez a helyzet”. – Legalább tíz baglyot láttunk a tetõ alatt, nem tudják, hogy itt nem jó nekik – jegyezte meg. A szervezet egy független laboratóriumot kért fel a közeli csatorna iszapjának vizsgálatára, hogy kiderítse, telepen belül maradt-e a szennyezõdés.

14 különbözõ elemet (króm, kobalt, cink, stb.) keresnek majd az Isotoptech Zrt környezetanalitikai laboratóriumban a szakemberek, a hulladéklerakatnál lévõ két kisebb csapadékvíz elvezetõ, illetve az ezek vizét befogadó nagyobb csatorna iszapjából vett mintákban – tudtuk meg Braun Mihály vegyész, biológustól. Mivel ezek az anyagok a természetben is elõfordulnak és már igen kis mennyiségben ki tudják azokat mutatni, azt vizsgálják, közülük valamely(ek)nek a koncentrációja meghaladja-e azt a határértéket, ami fölött már szennyezettségre lehet gyanakodni. Az eredmény várhatóan a jövõ hét végén lesz meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!