2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Ellenzék: nem Magyarország érdeke volt a találkozóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-19 09:41:42
Az ellenzék támadja a miniszterelnököt az orosz elnök magyarországi látogatása kapcsán, szerintük Orbán Viktor elárulta hazánkat.

MSZP: Orbán Viktor elárulta a magyar nemzeti érdeket

Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezetõ-helyettese kedd esti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az orosz elnök biodíszletnek használta Magyarországot, hogy megmutassa, van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják. Hozzáfûzte, hogy Vlagyimir Putyin arra is felhasználta a találkozót, hogy a hosszú távú gázszállítási szerzõdésbõl le nem hívott gázt drágábban adhassa, olyan áron, amit a világpiaci helyzet nem indokol. Mint mondta, a magyar érdek az lett volna, hogy olcsóbban lehessen a gázmennyiséget lehívni, az árcsökkenés pedig a magyar embereket illetné meg.

Az ellenzéki politikus szerint a munkalátogatást követõ sajtótájékoztatón kiderült, hogy Oroszország szemet vetett a magyar gáztározókra, de a részletekrõl nem esett szó.

Tóth Bertalan azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a kétórás megbeszélés minden részletét, mert kizártnak tartja, hogy csak a tárcák közötti egyezményekrõl lett volna szó.

Jobbik: felemás a tanácskozás eredménye


A Jobbik felemásnak tartja az Orbán Viktor magyar kormányfõ és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójának eredményét. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivõje esti sajtótájékoztatóján fontos eredménynek nevezte, hogy ezután is hosszú távon biztonságban, stabilan érkezik gáz és energia Oroszországból. A baloldali pártok nyilatkozataira reagálva megjegyezte: akik most aggódnak az energiafüggõség miatt, azok egyetlen alternatívát sem tudtak mondani arra, hogyan lehetne kiváltani az orosz energiát. Õk most hazamennek az orosz gázzal fûtött lakásaikba és onnan ostorozzák majd tovább a Putyin által vezetett Oroszországot - fogalmazott.

A jobbikos politikus örömtelinek tartotta, hogy az orosz fél a Déli Áramlat lehetséges alternatívájában is partnerként tekint Magyarországra, és ez kulcskérdés. Ugyanakkor kiemelte, hogy hiteltelennek, cinikusnak és hazugnak tartják Orbán Viktor azon szavait, amelyekkel kártékonynak nevezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit. A Fidesz hang nélkül támogatta, támogatja ezeket a szankciókat, ezért jó lenne, ha a miniszterelnök világosan ismertetné a kormány hivatalos álláspontját - jelentette ki Mirkóczki Ádám, azt hangoztatva: úgy nem lehet kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat ápolni vagy keleti nyitásról beszélni, hogy közben Magyarország beáll abba a sorba, ami hermetikusan szeretné a világtól elzárni Oroszországot.

Mirkóczki Ádám a miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos nyilatkozatát felháborítónak minõsítette. Mint mondta: az rendben van, hogy Orbán Viktor békét akar, de a Jobbik elvárta volna, hogy kifejtse azt is, mit kíván konkrétan tenni. Egyetlen kárpátaljai embert sem sikerült megmenteni attól, hogy besorozzák az ukrán hadseregbe, és nem lehetett hallani arról sem, hogy milyen diplomáciai, gazdasági, vagy egyéb politikai lépéseket kíván tenni a magyar kormány, ha a helyzet eszkalálódik - sorolta az ellenzéki párt szóvivõje.

Mirkóczki Ádám arra is kitért: reméli, hogy a kormány keresi azt a felelõst, akinek sikerült ellenforradalmi köntösbe öltöztetni egy emlékmûvet a sírkertben. Az esetet példátlan blamának minõsítette.

Együtt: indokolatlan és aggasztó Putyin látogatása

Az Együtt indokolatlannak és aggasztónak tartja az orosz elnök magyarországi látogatását, amelynek a párt szerint az egyetlen oka az volt, hogy Vlagyimir Putyin az Európai Unióban parádézhasson. Szelényi Zsuzsanna, a párt független országgyûlési képviselõje az orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva újságíróknak azt mondta: Magyarország számára a látogatásnak nincs hozadéka, és a jelenlegi politikai helyzetben semmi ok nem volt Vlagyimir Putyin fogadására.

Kijelentette, hogy az Európai Unió diplomáciai karanténban tartja Oroszországot az ukrajnai fegyveres agresszióban való részvétele miatt, Orbán Viktor azonban lehetõvé tette, hogy Oroszország rést üssön ezen. Szerinte ezért történelmi felelõsség terheli a magyar miniszterelnököt.

Szerinte a kedden aláírt szerzõdések nem indokolják a legmagasabb szintû találkozót.

Szelényi Zsuzsanna aggasztónak nevezte, hogy a Gazprom további lehetõséghez jut a magyarországi gáztározók használatában, de mint mondta, újabb Pakssal kapcsolatos szerzõdéseket is elõre vetít a találkozó. A politikus ugyancsak aggasztónak nevezte a Déli Áramlat utódjáról szóló egyeztetéseket is.

PM: Orbán Oroszország elõretolt bástyájává alakítja Magyarországot

Jávor Benedek Vlagyimir Putyin budapesti látogatására, illetve az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott: a sajtótájékoztató után egyetlen kérdés maradt nyitva, mit is csinált Vlagyimir Putyin Magyarországon.

Az európai parlamenti képviselõ szerint a bejelentett megállapodásokat részben helyettes államtitkári szinten szokták megkötni, a hosszú távú gázszerzõdésben bennmaradt gáz lehívásáról szóló megállapodások pedig már korábban megszülettek, ezért emiatt sem volt szükség a találkozóra.

Jávor Benedek kitért arra is: délután a Fiumei úti temetõben az ellenforradalmi emlékmû megkoszorúzásával elárulták Magyarország múltját, este pedig elárulták Magyarország jövõjét. A sajtótájékoztatón világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország elõretolt bástyájává alakítja Magyarországot, az orosz érdekek határozott képviseletét vállalja az EU-n belül - jelentette ki.

Az ellenzéki politikus szomorú történelmi pillanatnak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök letette a voksot egy birodalmi hangot megütõ, agresszív külpolitikát valló Oroszország mellett. Ennek az Oroszországnak lettünk a legvidámabb barakkja - mondta Jávor Benedek.

LMP: Orbán Viktor a teljes függés útjára vitte Magyarországot

Szél Bernadett, az LMP társelnöke kijelentette: erõsödött Magyarország kitettsége, amely a gázfüggõség tekintetében a visegrádi országok közül már eddig is a legjelentõsebb volt.

Az ellenzéki politikus bírálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte Putyinhoz és birodalmához dörgölõzött. Kijelentette: változtatni kellene az ország energiapolitikáján.

Szél Bernadett bírálta a kormányfõt, amiért nem a paksi bõvítésrõl szóló paktum felmondására és a szovjet titkosszolgálat, a KGB Magyarországgal kapcsolatos aktáinak megismerhetõvé tételére használta fel a találkozót.

DK: Orbán elárulta Európát és Magyarországot

Niedermüller Péter, a DK alelnöke azt mondta: a magyar kormány gyáván elmismásolta azt a tényt, hogy az orosz-ukrán konfliktusban Oroszország az agresszor.

Azt is Vlagyimir Putyinnak kellett kiböknie, hogy a paksi szerzõdésrõl is tárgyaltak, és hosszú évtizedekre lényegében gyarmattá tették Magyarországot azzal, hogy eladósították az egész országot - jelentette ki Niedermüller Péter.

Amikor Orbán Viktor eurázsiai összefogásról beszélt, akkor tulajdonképpen az EU politikájával fordult szembe - vélekedett. A miniszterelnök arra vállalkozott, hogy olyasmit képvisel Brüsszelben, amelyet az EU egésze elutasít - tette hozzá, megjegyezve: Magyarország már így is pária az európai közösségen belül.

Végül felhívta a figyelmet: Orbán Viktor egyfelõl megengedte, hogy az orosz elnök megkoszorúzza az 1956-os forradalom ellen harcoló orosz katonák emlékmûvét, másfelõl pedig a rezsicsökkentést összekapcsolta a biztonságos orosz gáz illúziójával.

Liberálisok: Putyin megalázta Magyarországot

Fodor Gábor pártelnök megdöbbentõnek nevezte, hogy az orosz elnök azon a Hõsök terén koszorúzott, ahol egy még egészen másik Orbán Viktor 1989-ben a szovjet csapatok kivonását követelte. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin ezután a Fiumei úti sírkertben egy olyan parcellánál koszorúzott, ahol a kiírás szerint az ellenforradalmárokkal szembeni harcban elesett orosz katonák sírját találjuk. A független képviselõ úgy fogalmazott: ez egy olyan megalázó gesztus Magyarország és a miniszterelnök felé, ami önmagában elképesztõ, ugyanis a magyar demokrácia kiindulópontja az 1956-os forradalom.

Fodor Gábor megdöbbentõnek nevezte a két politikus találkozójának tartalmát is. Véleménye szerint világos volt, hogy Vlagyimir Putyin egyfajta vazallusként tekint Orbán Viktorra és Magyarországra. A találkozó önmagában szégyenteljes volt és világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek Moszkvából diktálnak - jelentette ki.

A pártelnök egyúttal kijelentette, Magyarországnak az ad biztonságot, ha Oroszországtól független útvonalon jut gázhoz. Megjegyezte azt is, Orbán Viktornak fel kellett volna vetnie, hogy megpróbál közvetíteni az ukrajnai konfliktus rendezésében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!